Stare de urgenţă în Dolj din cauza gropii de gunoi de la Mofleni: Oamenii ard sau aruncă pe câmp gunoiul menajer

Localnicii din judeţul Dolj aruncă deşeurile menajere pe câmp sau le ard în gospodării, deoarece maşinile de gunoi nu mai sunt primite la unicul depozit existent în Craiova, la Mofleni, în urma unor neînţelegeri dintre autorităţi şi operatorul gropii, în privinţa preţului.

365 afișări
Imaginea articolului Stare de urgenţă în Dolj din cauza gropii de gunoi de la Mofleni: Oamenii ard sau aruncă pe câmp gunoiul menajer

Stare de urgenţă în dilg din Cauza gropii de gunoi de la Mofleni: Oamenii ard sau aruncă pe câmp gunoiul menajer

În judeţul Dolj, localnicii ard gunoiul menajer sau îl duc pe câmp, pentru că, spun reprezentanţii CJ Dolj, maşinile de gunoi din judeţ nu sunt primite la unicul depozit existent în Craiova, la Mofleni, de reprezentanţii gropii de gunoi. Neînţelegerile dintre autorităţi şi administratorul gropii de gunoi ar fi pornit de la majorarea preţului, care nu a fost acceptată de administraţia locală.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, spune că ceea ce se întâmplă în privinţa deşeurilor menajere este o situaţie de criză şi că a făcut o cerere către vicepremierul Graţiela Gavrilescu, prin care solicită să se aprobe amenajarea unui nou depozit de gunoi, pe un alt teren identificat în judeţul Dolj.

La nivelul judeţului s-a decretat deja stare de urgenţă de către prefect, întrucât este în pericol sănătatea populaţiei.

Firma care ar trebui să primească deşeurile a fost înştiinţată printr-o scrisoare că începând cu 1 martie vor fi aduse progresiv maşini de gunoi la groapă, însă accesul acestora a fost blocat de reprezentanţii companiei.

„Nu ne-au primit, nu au ţinut cont nici de comisarul-şef al Gărzii de Mediu, nu au semnat nici procesul-verbal, s-au întocmit actele din care reiese că nu au primit deşeurile. Toate aceste documente le-am trimis la Ministerul Mediului, la Ministerul Fondurilor Europene”, a declarat Prioteasa.

În această situaţie de criză, Consiliul Judeţean Dolj a adresat o cerere vicepremierului Graţiela Gavrilescu, prin care să se aprobe, pentru judeţul Dolj, o a doua groapă de gunoi.

„Dacă acest lucru se va aproba, atunci Consiliul Judeţean va trece cu toată forţa, ca într-o perioadă foarte scurtă de timp, să realizeze această groapă de gunoi şi pe marginea ei să amenajeze şi staţia de tratare mecano-biologică, pe care suntem obligaţi să o facem, probabil că va fi o investiţie de peste 25 de milioane de euro”, a mai spus preşedintele CJ Dolj.

Prioteasa a precizat că pentru noul depozit de deşeuri a fost identificată o suprafaţă de teren de 14 hectare pe raza comunei Sopot, la 30 de kilometri de Craiova.

În tot acest timp, primarii din mai multe localităţi doljene sunt disperaţi şi spun că de câteva luni nu se ridică nici gunoiul menajer şi nici selectiv.

„Oamenii speră să vină maşinile de gunoi să le preia resturile menajere. Stau cu pubelele la poartă. De multe ori gunoiul se strică. Unii ard ce pot să ardă. Cei care nu îl ard îl aruncă pe câmp. Este dezastru. Nu mai ridică nici măcar gunoiul selectiv. Au adus clopotele, cetăţenii s-au conformat şi au dus gunoiul selectiv, dar acum este şi pe lângă clopote”, a declarat Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii.

Reprezentanţii administraţiei locale au mai precizat că vor să deblocheze situaţia, prin găsirea unei soluţii temporare, cum ar fi aceea ca până în momentul când se va face groapa de gunoi nouă, deşeurile să fie duse în judeţul Olt, chiar dacă vor fi costuri mai mari, deoarece sănătatea oamenilor este pusă în pericol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici