Statistici negre în România: 5 oameni mor zilnic în accidente rutiere

Rudele victimelor au comemorat, dumincă, la Iaşi, Ziua Internaţională a Victimelor Accidentelor Rutiere, în judeţ având loc unele dintre cele mai dramatice incidente de acest fel, transmite corespondentul MEDIAFAX.

862 afișări
Imaginea articolului Statistici negre în România: 5 oameni mor zilnic în accidente rutiere

Statistici negre în România: 5 oameni mor zilnic în accidente rutiere

Iaşiul a fost marcat de două mari tragedii care au avut loc la Scânteia, pe 13 august 2009 şi la Uricani, pe 8 septembrie 2013.

În ambele situaţii a fost vorba despre maşini transport persoane lovite de tren la trecerea la nivel cu calea ferată.

Printre cei care şi-a pierdut viaţa în accidentul de la Uricani a fost şi o tânără de doar 16 ani. Era singurul copil al femeii care spune că nici acum nu a trecut peste tragedia de atunci.

„Aveam o preşimţire că se întâmplă ceva când a murit fetiţa mea şi la un moment dat chiar a fost adevărat. Vorbisem cu ea dimineaţă şi la un moment dat nu îi mai suna telefonul. Auzisem de accident. Am rămas depresivă, foarte urât. O perioadă mare de timp nu am realizat de ce întâmplă. A fost un copil foarte reuşit, bună la învăţătură, mămoasă” , a povestit Cuţa Antohi, mama fetei de 16 ani.

Deşi au trecut mai bine de trei ani de la acel accident, nimeni nu a uitat ziua de 8 septembrie. Luminiţa Lupu a pierdut doi fii şi un nepot de patru ani în catastrofa de la Uricani.

„A fost greu în ultimii trei ani. Numai groază îmi amintesc din ziua aia. Au plecat la cules de struguri în ziua aia. Era aproape toată familia mea acolo, cei doi băieţi, nepotul de la fată, ginerele, un alt nepot, mulţi. Greu am reuşit să trec peste”, a declarat Luminiţa Lupu, rudă a victimelor din accidentul de la Uricani.

Un alt copil de doar 3 ani a murit din cauza unui şofer care circula cu viteză. Oana trebuia să fie acum în clasa I. Părinţii ei se luptă acum în instanţă pentru a-i face dreptate.

„A ieşit fetiţa în stradă şi a venit unul cu viteză şi a lovit-o în plin. Şi eu am permis, şi eu conduc. Dar asta nu înseamnă că orice copil pe care îl văd îl trântesc la pământ. Nu vreau bani, nu vreau nimic, vreau doar să nu mai păţească şi alţii la fel”, a declarat Gheorghe Nicuţă, tatăl Oanei.

Iaşiul este printre primele zece judeţe din ţară ca număr de accidente rutiere grave. Evenimentul de astăzi a fost gândit pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa numărului mare de accidente rutiere grave.

„Suntem un oraş mare şi se întâmplă foarte multe accidente. Numărul victimelor a crescut comparativ cu cel de anul anterior şi tocmai de aceea milităm pentru astfel de campanii de sensibilizare şi atenţionare. Scopul nostru este prevenirea accidentelor rutiere, pentru asta milităm în fiecare zi.” , a declarat Oana Baciu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Sprijinirea Victimelor şi Prevenirea Accidentelor Rutiere.

Astfel de evenimente rămân întipărite şi în mintea celor care intervin pentru a salva vieţi.

„În spatele uniformelor care intervin la astfel de evenimente rutiere, cei din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a celor cu uniforme roşii sau albastre, stau suflete, stau oameni care sunt impresionaţi de ceea ce văd în faţa lor dar trebuie să dea la o parte asta pentru a salva vieţi. E tragic atunci când nu fac decât să descarcereze trupuri fără viată, dar bucuria lor şi pueterea de a merge mi departe este atunci când salvează oameni şi le văd bucuria în ochi”, a declarat căpitan Silvia Bolohan, purtător de cuvânt al ISU Iaşi.

In primele zece luni ale acestui ani la nivelul judeţului Iaşi au fost 670 de accidente rutiere. 199 de persoane au fost rănite, iar 24 şi-au pierdut viaţa. Principalele cauze ale accidentelor rutiere în judeţul Iaşi sunt traversarea neregulamentară – 17%, viteza neadaptată la condiţiile de drum – 13% şi neacordarea de prioritate la pietoni 12%.

În fiecare zi în Romania mor 5 oameni în accidente rutiere, iar alţi 25 sunt răniţi foarte grav. Dacă în 2014 în România şi-au pierdut viaţa 1818 persoane, în 2015 numărul victimelor a crescut – 1893, potrivit Asociaţiei Naţionale pentru Sprijinirea Victimelor şi Prevenirea Accidentelor Rutiere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici