Statul a plătit un miliard pentru datoriile din sănătate

Statul a plătit un miliard de lei în contul datoriilor către furnizorii privaţi din sănătate, iar în perioada următoare Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii vor asigura şi restul de bani pentru plata arieratelor din sănătate, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

87 afișări
Imaginea articolului Statul a plătit un miliard pentru datoriile din sănătate

Statul a plătit un miliard pentru datoriile din sănătate (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

"Sunt două condiţii (pentru aprobarea următoarei tranşe - n.r.) plata arieratelor şi aprobarea Legii pensiilor. Noi avem bani şi am plătit un miliard. Urmează ca Miniserul Fnanţelor şi Ministerul Sănătăţii să rezolve şi diferenţa. Suma există", a spus Ialomiţianu într-o conferinţă de presă.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Finanţelor a aprobat deschideri de credite din bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate în valoare de un miliard de lei, din care 616,5 milioane lei pentru spitale şi 383,5 milioane lei pentru plata medicamentelor.

La rectificarea bugetară aprobată la jumătatea lunii august, Ministerul Sănătăţii a primit suma de 2,96 miliarde lei pentru Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Pentru spitale a fost acordată suma de 859.863 mii lei, din care se va efectua plata restanţelor înregistrate peste termenul de scadenţă şi neachitate la data de 30 iunie 2010. Restul sumei va acoperi plata medicamentelor cu şi fără contribuţie personală, a serviciilor medicale şi a dispozitivelor medicale.

Plata datoriilor către sistemul sanitar este necesară pentru eliberarea următoarei tranşe din acordul cu FMI, de 914 milioane euro.

Şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat la finele ultimei misiuni de evaluare că board-ul FMI va aproba eliberarea următoarei tranşe de 914 milioane euro din acordul stand-by după ce autorităţile române vor îndeplini precondiţiile stabilite, printre care şi plata a 2 miliarde lei în contul arieratelor statului.

Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici