Steag secuiesc de mari dimensiuni, arborat de PCM la Sfântu Gheorghe, în locul altuia înlăturat joi

PCM a arborat, vineri, în parcul central din Sfântu Gheorghe, un steag secuiesc de mari dimensiuni, care "să vestească libertatea", fără a cere autorizaţie de la Primăriei, după ce, joi, formaţiunea a înlăturat un alt steag secuiesc din aceeaşi zonă, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov.

204 afișări
Imaginea articolului Steag secuiesc de mari dimensiuni, arborat de PCM la Sfântu Gheorghe, în locul altuia înlăturat joi

Steag secuiesc de mari dimensiuni, arborat de PCM la Sfântu Gheorghe, în locul altuia înlăturat joi (Imagine: Mihaly Laszlo/Mediafax Foto)

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, potrivit unei decizii definitive a Curţii de Apel Braşov, formaţiunea pe care o reprezintă a îndepărtat, joi, steagul secuiesc din parcul central din Sfântu Gheorghe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Potrivit deciziei instanţei, primarul Antal Arpad era obligat să îndepărteze acest steag. Nu am dorit să-i cauzăm probleme, astfel am decis să înlăturăm acest simbol de pe catarg. Însă, în cursul acestei zile (vineri – n.r.) am arborat, tot acolo, un alt steag secuiesc”, a spus Kulcsar Terza.

TITLURILE ZILEI

Preşedintele PCM Covasna a afirmat că pentru arborarea acestui steag secuiesc, care are o lăţime de 1,5 metri şi o lungime de 82 de centimetri, nu a cerut autorizaţie de la Primăria Sfântu Gheorghe.

"Acest steag să vestească libertatea. Noi considerăm că secuii au dreptul să-şi arboreze propriile simboluri, nimeni nu ne poate strivi limba maternă, cultura şi simbolurile”, a afirmat Kulcsar Terza Jozsef.

La iniţiativa PCM Covasna, în 4 iunie 2013 a fost ridicat un drapel secuiesc, având o lăţime de doi metri şi o lungime de 1,12 metri, pe un catarg în Parcul Elisabeta, din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

La vremea respectivă, liderul PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, declara corespondentului MEDIAFAX că Primăria a dat toate aprobările necesare pentru arborarea drapelului, astfel că acesta va rămâne în centrul municipiului "pe termen nelimitat".

La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), afirma că nu ştie până la ce dată a fost eliberată autorizaţia, dar "orice spaţiu public din Ţinutul Secuiesc este potrivit pentru arborarea steagului secuiesc".

În aprilie, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declara că, printr-o sentinţă definitivă, Curtea de Apel Braşov a dat câştig de cauză Prefecturii Covasna, care solicitase instanţei să oblige conducerea Primăriei să îndepărteze din parcul central steagul secuiesc, amplasarea fiind ilegală.

Prefectura Covasna ceruse obligarea conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe să îndepărteze steagul secuiesc ridicat în vara anului trecut, la iniţiativa PCM Covasna, pe un catarg în Parcul Elisabeta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici