Stelian Tănase: Putin se va duce până la graniţă pe Prut, până în faţa Constanţei, dacă nu-l opreşte nimeni

  • • Putin a intrat în Crimeea, a atacat Georgia şi-acuma vrea să se răfuiască şi să schimbe statutul Ucrainei, aşa cum a fost el desenat chiar de liderii fostei Uniuni Sovietice.
  • • Putin a fost tolerat de puterile democrate şi, în general, a fost considerat un partener credibil fiindcă părea predictibil.
  • • Putin nu se va opri decât atunci când va fi oprit, când Occidentul va avea o reacţie fermă.
  • • Lucrurile nu pot să evolueze numai în avantajul lui Putin. Ele vor bascula la un moment dat în dezavantajul lui şi nu cred că e departe ziua aia.
99139 afișări
Imaginea articolului Stelian Tănase: Putin se va duce până la graniţă pe Prut, până în faţa Constanţei, dacă nu-l opreşte nimeni

Stelian Tănase

În opinia scriitorului, istoricului şi analistului Stelian Tănase, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este nostalgic după anii în care URSS impunea regulile jocului şi ar vrea să refacă Uniunea Sovietică: „Putin vrea să întoarcă roata istoriei şi are în minte momentul 1945, când Rusia dicta toate condiţiile, inclusiv americanilor. El crede că în istorie te plimbi aşa cum te plimbi pe un poligon sau pe o stradă, în toate direcţiile. Sigur că e o concluzie a faptului că URSS a câştigat războiul, dar a pierdut pacea. În ultimii 50 de ani, Uniunea Sovietică a pierdut teren tot timpul, iar în 1989 şi 1991 s-a aflat în faţa unui dezastru, pierderea blocului sovietic, estul Europei, şi-apoi dezmembrarea URSS. Putin crede că poate să refacă toată această evoluţie istorică şi-acum se ambiţionează să refacă URSS. A intrat în Crimeea, a atacat Georgia şi-acuma vrea să se răfuiască şi să schimbe statutul Ucrainei, aşa cum a fost el desenat chiar de liderii fostei Uniuni Sovietice. Boris Elţîn l-a iniţiat şi l-a semnat. Atunci, Ucraina a cedat arsenalul nuclear în schimbul garantării graniţelor. Putin uită toată evoluţia istorică ca şi cum nu o vede, ceea ce a dus la actuala situaţie care pare uşor suprarealistă, dacă nu chiar mai mult”.

Stelian Tănase spune Vladimir Putin s-a transformat dintr-un lider predictibil într-unul care se aventurează într-un joc riscant: „Putin a fost tolerat de puterile democrate şi, în general, a fost considerat un partener credibil fiindcă părea predictibil. Adică, e un KGB-ist de la care nu poţi avea surprize, pentru că înţelege raporturile de forţe. Ei bine, vedem astăzi că, de fapt, e un aventurist, că e în stare să ia riscuri pe care nimeni nu le-ar lua şi că aruncă omenirea într-un episod extrem de riscant”.

În opinia lui Stelian Tănase, scopul Rusiei este acela de a înghiţi Ucraina: ”Scopul lui ăsta e: să înghită Ucraina şi s-o integreze în Rusia. Putin se va duce până la graniţă pe Prut, până în faţa Constanţei, dacă până atunci nu-l opreşte nimeni”.

Stelian Tănase spune că preşedintele rus este încurajat să continue pe o linie dură de atitudinea moale a Occidentului şi că doar o reacţie puternică a Vestului l-ar putea opri pe acesta: ”Occidentul se pare că nu se descurcă, e mereu cu un pas în urma evenimentelor. Văzând reacţia slabă a Occidentului, cred că Putin va merge înainte. Putin nu se va opri decât atunci când va fi oprit, când Occidentul va avea o reacţie fermă şi-l va pune în situaţia de a nu mai putea înainta, de a nu mai putea merge spre Vest pentru a cuceri Ucraina”.

Stelian Tănase crede că, totuşi, lucrurile nu pot să evolueze numai în favoarea lui Vladimir Putin şi că, nu peste mult timp, soarta îi va fi potrivnică acestuia: „Putin vrea să pară un lider glorios în faţa cetăţenilor Rusiei. Şi dacă-i aşa, poate că are nevoie, pentru că nu mai are suport, ceea ce-i adevărat. Rubla s-a prăbuşit şi vor fi dificultăţi şi mai mari economice. Aici e cred eu <burta reptilei>. Situaţia nu e roz, însă aş vrea să ne păstrăm sângele rece. Lucrurile nu pot să evolueze numai în avantajul lui Putin. Ele vor bascula la un moment dat în dezavantajul lui şi nu cred că e departe ziua aia”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici