Stephane Fremont, Naval Group: Încă încercăm să găsim convergenţa asupra termenilor acordului pentru corvete

Stephane Fremont, director programe nave de luptă la Naval Group, a declarat – în contextul prezentării unei platforme GoWind Greciei – că speră să încheie contractul pentru corvete cu România, admiţând că, după trei ani de negocieri, încă mai există aspecte de discutat, scrie Shephard Media.

1179 afișări
Imaginea articolului Stephane Fremont, Naval Group: Încă încercăm să găsim convergenţa asupra termenilor acordului pentru corvete

Sursa foto: Naval Group

După ce a exportat deja corveta Gowind în mai multe ţări, Naval Group oferă platforma Greciei şi speră să încheie negocierile purtate de mult timp cu România. Naval Group a înfiinţat o filială în ţară, Naval Group Hellas, pentru a stimula colaborarea, scrie Shephard Media.  Directorul programului de nave de luptă al Naval Group, Stephane Fremont, a declarat pentru Shephard: „Acum şantierul naval Alexandria este capabil să construiască corvete Gowind de la chilă până la vârful catargului.

Oferta franceză către Atena include ca cel puţin 30% din valoarea programului să provină din Grecia, unde ar urma să fie construite trei din patru nave. Naval Group va livra prima corvetă Gowind Marinei Elene în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a unui contract. Hellenic Shipyards ar urma să construiască următoarele trei nave, prima navă produsă local urmând să vină la un an după prima corvetă, la un ritm de o corvetă la fiecare 12 luni.

Se aşteaptă ca guvernul elen să decidă asupra furnizorului său pentru corvete în acest an. Gowind concurează cu FCX30 din clasa Doha al Fincantieri.

În Europa, spune Stephane Fremont, director programe nave de luptă la Naval Group, grupul speră să încheie negocierile purtate de mult timp cu România, compania fiind selectată pentru un program de corvete în urmă cu trei ani. Fremont a spus: „Încă încercăm să găsim convergenţa asupra termenilor acordului, care a fost amânat de foarte mult timp. Mai avem câteva puncte de rezolvat, aş spune de ambele părţi, pentru a semna contractul.”

„Contractul, prin definiţie, este un document în care ambele părţi sunt de acord asupra unui lucru, aşa că mai sunt câteva aspecte de negociat”. El a adăugat că speră să se ajungă la o concluzie „cât mai curând posibil”.

Programul de achiziţie a corvetelor este desemnat esenţial din 2007. Sunt două Hotărâri ale CSAT, nr. S-147/2007 şi 174/2016, prin care programul „Corvetă Multifuncţională” este unul esenţial de înzestrare, destinat să asigure interesele de securitate ale statului român, dar România nu a demarat încă achiziţia, chiar dacă, începând cu 2008, situaţia de securitate s-a agravat la Marea Neagră, după ce Rusia a ocupat o parte din Georgia şi, mai apoi, în 2014, a anexat ilegal Crimeea şi a declanşat un război civil în estul Ucrainei.

Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, situaţia din Marea Neagră a devenit extrem de importantă din punctul de vedere al securităţii, însă asupra contractului privind corvetele încă planează incertitudinea.

Recent, generalul-locotenent Teodor Incicaş, şeful Direcţiei Generale de Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, a vorbit despre mai multe programe de înzestrare ale Armatei Române, enumerând o serie de echipamente militare care vor fi achiziţionate şi primite în viitorul apropiat, însă nu a făcut nicio referire la corvete.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici