Stoica: Nu am declarat că ÎPS Bartolomeu este autorul propunerii care permite preoţilor să candideze

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, neagă că ar fi declarat că ÎPS Bartolomeu ar fi propus, la ultima şedinţă sinodală, ca preoţii să poată candida ca independenţi în consiliile locale şi judeţene, se arată într-un comunicat de joi al Patriarhiei Române.

16 afișări
Imaginea articolului Stoica: Nu am declarat că ÎPS Bartolomeu este autorul propunerii care permite preoţilor să candideze

Stoica: Nu am declarat că ÎPS Bartolomeu este autorul propunerii care permite preoţilor să candideze (Imagine:Mediafax Foto)

"Concret, nici nu am fost întrebat şi nici nu am declarat că Înalt Preasfinţitul Mitropolit Bartolomeu a făcut propunerea care a stat la baza hotărârii Sfântului Sinod din anul 2004, nici că la ultima şedinţă sinodală ar fi propus ca preoţii să poată candida ca independenţi în consiliile locale şi judeţene", se arată în comunicat.

Preotul Constantin Stoica adaugă că nu a amintit numele ierarhului transilvănean în niciuna dintre situaţiile legate de candidatura preoţilor.

"Atât în comunicatele de presă date publicităţii în zilele de 7 şi 13 martie 2008, referitoare la hotărârea Sfântului Sinod cu privire la posibilitatea preoţilor de a candida numai ca independenţi şi numai în consiliile locale şi judeţene, cât si în declaraţiile de presă făcute în acele zile pe această temă, nu am menţionat niciodată numele Înalt Preasfinţitului Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului", se arată în comunicat.

Mitropolitul Bartolomeu al Clujului a precizat, într-un comunicat remis, joi, că nu este autorul propunerii prin care li se permite preoţilor să intre în politică, aşa cum "în repetate rânduri" ar fi "insinuat public purtătorul de cuvânt al Patriarhiei".

"Mitropolitul Bartolomeu al Clujului doreşte să precizeze că nu este autorul propunerii prin care li se permite preoţilor să intre în politică. Într-adevăr, este autorul propunerii din 2004 în urma căreia Sfântul Sinod le-a interzis preoţilor să se implice în politica partinică, dar nu este şi autorul propunerii din martie 2008, prin care li se permite preoţilor să candideze pentru consiliile locale sau judeţene, aşa cum în repetate rânduri a insinuat public purtătorul de cuvânt al Patriarhiei (Costel Stoica - n.r.)", se arată într-un comunicat de presă al Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Conform sursei citate, în urma unei scrisori circulare emise recent de Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, până acum nu s-a înregistrat nicio cerere din partea unui preot să i se permită candidatura la alegerile locale.

"Până în momentul de faţă, nu s-a înregistrat nicio cerere în acest sens (de intrare în politică - n.r.) din partea vreunui preot, inclusiv din partea singurului care se declara deschis în favoarea militantismului politic al clerului şi care i-a declarat personal Mitropolitului că înţelege să-şi vadă doar de misiunea preoţească (preotul Ioan Roman, fost deputat PNŢCD - n.r.)", se mai arată în comunicat.

Comunicatul de presă al Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului este urmare a unei declaraţii pe care purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Costel Stoica, ar fi făcut-o la un post de radio în acest sens.

Sfântul Sinod a decis, în 6 martie, că preoţii pot candida ca independenţi la alegerile locale, cu aprobarea episcopului local şi după o verificare prealabilă a acestora, a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici