Streinu Cercel: Incidenţa infecţiei cu virus hepatitic C a crescut, în zece ani, de la 3,24 la 5,3%

Incidenţa infecţiei cu virus hepatitic C a crescut cu două procente în ultimii zece ani, de la 3,24 în 2003, la 5,3 în 2015, a declarat, marţi, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel.

90 afișări
Imaginea articolului Streinu Cercel: Incidenţa infecţiei cu virus hepatitic C a crescut, în zece ani, de la 3,24 la 5,3%

Streinu Cercel: Incidenţa infecţiei cu virus hepatitic C a crescut, în zece ani, de la 3,24 la 5,3% (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Dacă nu se intervine în forţă, putem asista la o dublare sau chiar o triplare a numărului de cazuri până în 2030. Din fericire, genotipul pe care noi îl avem în circulaţie este genotipul 1B şi este sensibil la noile medicamente, şi rata de răspuns la tratament este de aproape sută la sută. Dacă folosim această metodă terapeutică drept metodă de prevenire a răspândirii virusului hepatitic C în populaţie, este un lucru foarte bun. Din discuţiile pe care le-am avut la Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, lucrurile se îndreaptă spre aşa ceva şi în următorii zece ani am putea scoate din circulaţie virusul hepatitic C", a spus managerul Institutului "Matei Balş", la Forumul Hepatitelor Virale cu tema "Hepatita C - Perspective asupra îngrijirii de durată", organizat de Fundaţia Baylor România.

Profesorul Adrian Streinu Cercel a precizat că, în ultimii zece ani, infecţia cu virus hepatitic C nu a stat pe loc, ci a cunoscut o dinamică, creşterea fiind de la 3,24 la sută în 2003, la 5,3 la sută în 2015.

Infecţiile hepatitice au fost recunoscute ca probleme de sănătate publică, iar în 2014 s-a înfiinţat Registrul Hepatitelor Virale, a mai spus Streinu Cercel. El a precizat că acest registru este operţional la Institutul "Matei Balş", iar în el figurează 35.000 de persoane care au fost testate, dintre care 1.928 au fost găsite cu virus hepatitic C.

Adrian Streinu Cercel a adăugat că rămân încă două probleme, respectiv importul de noi pacienţi cu HCV, din state în care nu există un program sustenabil, şi consumatorii de droguri injectabile, în cazul cărora incidenţa infecţiei cu hepatită C este de sută la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici