Streinu-Cercel: Structura care va face evaluarea serviciilor medicale HTA trebuie să fie independentă

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel a declarat miercuri, la Forumul Român de Sănătate, organizat de MEDIAFAX şi CNAS, că structura care va face evaluarea serviciilor medicale HTA trebuie să fie independentă.

215 afișări
Imaginea articolului Streinu-Cercel: Structura care va face evaluarea serviciilor medicale HTA trebuie să fie independentă

Adrian Streinu-Cercel (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"E de dorit ca această agenţie să fie independentă. Atât timp cât o agenţie este independentă, plecăm de la premisa că nimeni nu poate să impună nimic. Dacă agenţia este fie în cadrul Ministerului, fie în cadrul Casei (CNAS - n.r.), atunci nivelul de libertate pe care pot să te gândeşti că îl are un evaluator scade. Ca atare, noi milităm pentru independenţă", a spus Adrian Streinu-Cercel.

El a precizat că această structură va figura cu siguranţă în noua lege a sănătăţii.

Streinu-Cercel a arătat că înfiinţarea acestei structuri nu costă mult, costisitoare fiind întreţinerea sa şi formarea specialiştilor în HTA (Health Technology Assessment).

"Nu costă mult să o faci, costă foarte mult să creezi specialişti în HTA. Este cu totul altceva, sunt indicatori de calitate a vieţii, de ani de viaţă salvaţi, este treabă complicată şi e foarte multă matematică", a precizat secretarul de stat.

El a mai spus că această structură va fi una autofinanţată, producătorul depunând un dosar în vederea evaluării HTA, pentru care plăteşte o taxă.

Forumul Român de Sănătate este organizat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi MEDIAFAX. La lucrările Forumului sunt abordate teme precum reforma sănătăţii - în slujba creşterii calităţii serviciilor medicale, informatizarea în sănătate - instrument de modernizare a statului, dosarul electronic de sănătate şi prescripţia electronică - proiecte naţionale, componente ale strategiei e-sănătate din România.

Alte teme vizează cardul naţional de sănătate - mijloc de îmbunătăţire a gestionării resurselor financiare prin prevenirea fraudei, precum şi măsurile pentru o mai bună funcţionare a colaborării sistemului sanitar cu furnizorii de servicii medicale şi cu asociaţiile de pacienţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici