Stresat sau trist? Patru moduri de a face faţă emoţiilor dificile

  • Viaţa de zi cu zi ne poate pune în situaţii care trezesc emoţii dificile: tristeţe la aflarea veştilor proaste, furie în urma unei certuri, anxietate provocată de o situaţie stresantă.
  • A şti cum să gestionăm aceste emoţii este esenţial pentru o stare mentală bună.
604 afișări
Imaginea articolului Stresat sau trist? Patru moduri de a face faţă emoţiilor dificile

Din păcate, mulţi dintre noi nu am fost învăţaţi cum să facem asta. Ne reprimăm sentimentele, le ignorăm sau le mascăm cu diverse metode, care nu fac decât să amâne rezolvarea problemei.

Iată patru strategii alternative, recomandate de psihoterapeuţii Juli Fraga şi Hilary Jacobs Hendel, pentru a ne îngriji emoţiile şi a ne îmbunătăţi bunăstarea, conform The Washington Post:

1. Observă-ţi emoţiile în corp

Emoţiile nu sunt doar stări mentale, ci şi senzaţii fizice. Furia ne face să simţim căldură şi tensiune musculară, tristeţea ne provoacă o strângere de inimă, iar anxietatea ne face să respirăm greu.

Acordă atenţie semnalelor corpului tău. Observă unde se manifestă emoţiile şi cum se schimbă respiraţia, ritmul cardiac sau postura. Această conştientizare te va ajuta să decodifici mesajul transmis de emoţii şi să acţionezi.

2. Numeşte-ţi emoţiile

A da un nume unei emoţii o face mai uşor de înţeles şi de gestionat. Un studiu sugerează că simpla denumire a emoţiilor poate reduce simptomele de anxietate şi ne poate ajuta să ne bucurăm mai mult de viaţă.

Există două tipuri de emoţii: de bază (tristeţe, furie, bucurie etc.) şi inhibitorii (vinovăţie, ruşine, anxietate etc.). Emoţiile de bază ne îndeamnă la acţiuni adaptative, în timp ce cele inhibitoare pot fi o consecinţă a suprimării emoţiilor de bază.

Identifică emoţia pe care o simţi şi numeşte-o. De exemplu: "Mă simt furios", "Mă simt trist", "Mă simt anxios".

3. Salută-ţi emoţiile cu curiozitate

Curiozitatea ne ajută să ne distanţăm de emoţii şi să le privim cu o perspectivă mai largă. Întreabă-te: "Ce se întâmplă acum care mă face să mă simt aşa?".

Această abordare te va ajuta să înţelegi mai bine sursa emoţiei şi să găseşti modalităţi de a o gestiona. De asemenea, te va ajuta să te accepţi mai bine şi să te eliberezi de autocritica excesivă.

4. Înlocuieşte autocritica cu compasiune

Fii blând cu tine însuţi atunci când te simţi copleşit de emoţii. Imaginează-ţi un copil mic care simte exact ceea ce simţi tu şi oferă-i compasiune şi dragoste.

Spune-ţi: "Ştiu că te doare şi îmi pare rău". Acceptă emoţiile ca parte a fiinţei tale şi concentrează-te pe găsirea unor soluţii pentru a le depăşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici