Stresul provocat de muncă poate avea impact biologic direct asupra organismului

O slujbă stresantă poate avea un impact biologic direct asupra organismului, crescând riscul de maladii cardiace, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici publicat în European Heart Journal şi preluat de BBC.

4 afișări
Imaginea articolului Stresul provocat de muncă poate avea impact biologic direct asupra organismului

Stresul provocat de muncă poate avea impact biologic direct asupra organismului

La studiu, desfăşurat în perioada 1960 - 1985, au participat peste 10.000 de funcţionari în serviciile publice din Marea Britanie.

Persoanele cu vârsta sub 50 de ani care au declarat că munca lor este stresantă prezentau cu 70% mai multe riscuri de a dezvolta o maladie cardiacă faţă de cei care nu se simţeau stresaţi din cauza slujbei.

Persoanele stresante beneficiau de mai puţin timp pentru a face exerciţii fizice şi a se alimenta corect şi au prezentat şi semne vizibile ale unor schimbări biologice importante.

În afară de faptul că cercetătorii au primit informaţii despre atitudinea subiecţilor faţă de slujbă, aceştia au monitorizat variaţiile de puls, tensiunea arterială şi cantitatea de cortizol din sânge. De asemenea, cercetătorii au ţinut cont de factori care pot afecta sănătatea precum sedentarism, fumat şi consum de alcool.

Apoi au calculat numărul de subiecţi care, pe parcursul studiului, au dezvoltat boala coronariană cardiacă sau care au suferit un infarct şi numărul de decese provocate de maladii cardiace.

Profesorul Tarani Chandola, de la Colegiul Universitar din Londra, coordonatorul studiului, a declarat: "Pe parcursul celor 12 ani am descoperit că stresul cronic provocat de slujbă este asociat cu boala coronariană cardiacă şi că această asociere este mai puternică în rândul bărbaţilor şi femeilor cu vârste sub 50 de ani".

Pe de o parte, persoanele care au spus că au o slujbă stresantă au prezentat mai mari probabilităţi de a consuma cantităţi suficiente de legume şi fructe şi de a face puţine exerciţii fizice. Consumul de alcool nu s-a dovedit a avea vreo influenţă, dar stilul de viaţă a fost considerat un factor cheie în dezvoltarea maladiilor cardiace.

Cercetătorii spun că acest studiu a dovedit, însă, că mecanismul slujbă stresantă - maladii cardiace se menţine, indiferent de stilul de viaţă.

Stresul influenţează negativ partea sistemului nervos care controlează inima. Cei care aveau slujbe stresante au indicat şi că sufereau de aritmii cardiace.

Stresul influenţează negativ şi o parte din sistemul endocrin, care produce hormoni: angajaţii care sufereau de anxietate prezentau niveluri mai mari de cortizol (hormonul stresului) în sânge, dimineaţa.

Studii anterioare au demonstrat că angajaţii din partea inferioară a ierarhiei prezintă mai multe riscuri de a dezvolta maladii cardiace.

Cel mai nou studiu indică faptul că acest risc se întâlneşte la toţi angajaţii, indiferent de grad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici