Studentă cu hijab, discriminată de un profesor de la Universitatea din Bucureşti / Reacţia CNCD: Există o sesizare. Cum se apără Conducerea Facultăţii de Ştiinţe Politice

Un profesor de la Universitatea din Bucureşti a povestit, pe blogul personal, că i-a sugerat unei studente islamice că ar putea "să ia în calcul" să vină la cursuri fără văl, ceea ce a dus la o discuţie aprinsă între cei doi. La CNCD a ajuns o sesizare în acest sens, venită din partea unui deputat.

4128 afișări
Imaginea articolului Studentă cu hijab, discriminată de un profesor de la Universitatea din Bucureşti / Reacţia CNCD: Există o sesizare. Cum se apără Conducerea Facultăţii de Ştiinţe Politice

Studentă islamică, discriminată de un profesor de la Universitatea Bucureşti/ Reacţia CNCD: Există o sesizare

"M-am trezit pe cap, ieri, la unul din cursurile mele, cu o purtătoare de acoperământ islamic. Nu o burka, aceea care ascunde complet capul, inclusiv faţa, ci mai degrabă ceva care semăna cu ceea ce numim în mod obişnuit hijab sau al-amira (...) La o întrebare vădit benignă, zic eu, adresată în afara orelor de curs (de fapt, după ele) legată de eventualitatea ca persoana în cauză să ia în calcul, măcar ca simplă ipoteză de lucru, rugămintea mea de a se gândi dacă, totuşi, chiar e cazul să-şi afişeze în chip atât de ostentativ credinţa, am primit, în loc de răspuns, un şir de zbierăte", scrie pe blogul personal, Forin Diaconu, profesor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.

Ca urmare a discuţiei dintre cei doi, profesorul lasă de înţeles, pe blogul său, că studenta este cea care a creat tensiunile, prin reacţiile ei.

"Cu puţinele cuvinte pe care le ştie în limba română, persoana în cauză – relativ recent ajunsă în România, pe cât am înţeles, ca refugiat sau azilant – mi-a transmis, printre alte răcnete: „Eu am drepturi!”. Perfect adevărat. Are drepturi, desigur, ca orice alt azilant sau refugiat; ştiu şi eu asta. Doar că drepturi am, la naiba, şi eu, nu numai domnia sa. (...) Prin urmare, cred că simbolurile religioase de orice fel NU trebuie afişate sau purtate la vedere, în clădirile în care funcţionează instituţii de stat (cu excepţia acelora care au, din start, un profil care face trimitere directă la religie – cum ar fi liceele confesionale, dacă ele sunt de stat, ca şi facultăţile de stat care pregătesc viitori clerici)", mai reise din postarea profesorului.

În acest caz, conducerea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) explică faptul că a primit deja o sesizare, dar care nu este încă înregistrată, iar dacă se confirmă astfel de fapte, profesorul riscă o amendă până la 100.000 de lei.

"Se cunoaşte speţa, există o plângere a unui deputat din Parlamentul României, dar care nu a fost încă înregistrată. Vom efectua procedurile legale, adică audieri, un raport asupra plângerii şi o decizie în colegiu. În astfel de situaţii, dacă se ajunge la constatare, sancţiunea poate să pornească de la 2.000 şi poate să ajungă la 100.000 de lei, în funcţie de circumstanţele faptei şi în funcţie de valorile încălcate. Eu cred că putem să dezbatem în societate orice subiect, oricât de sensibil ar fi, dacă avem scopul de a găsi soluţii pentru un subiect sau altul şi nu pentru a incita la ura de orice fel", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşdintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos.

Conducerea Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti a comunicat că, în prezent, se desfăşoară o anchetă internă cu privire la situaţia în care a fost implicat profesorul Florin Diaconu.

"Încă de la mijlocul lunii octombrie, când am aflat de această situaţie, şi până astăzi, am fost în legătură permanentă cu studenta (refugiată originară din lrak) asigurându-ne că beneficiază de toate drepturile conferite de lege şi că are acces neîngrădit la toate cursurile şi evenimentele organizate de Facultatea de Ştiinte Politice. Discuţiile purtate au relevat faptul că studenta nu a reclamat încălcarea drepturilor sale. Ne exprimăm preocuparea pentru respectarea în continuare a imaginii publice şi a drepturilor tinerei studente, în contextul unui interes public crescut în ceea ce o priveşte", a explicat decanul Facultăţii de Ştiinţe Police a Universităţii Bucureşti, Ionela Băluţă.

Ministerul Educaţiei a luat la cunoştinţă cele întâmplate şi menţionează că astfel de atitudini nu sunt acceptate în procesul educativ.

"Am sunat la Universitate şi mi s-a comunicat că a existat o discuţie, în contradictoriu, între domnul profesor şi o studentă musulmană. Ce-i drept, despre profesorul respectiv se cunoaşte că ar avea mai multe iniţiative legate de schimbarea legislaţiei, în sensul, de a se interzice purtarea vălului islamic în România. Cei doi au discutat şi cu decanul şi s-a ajuns la o anumită înţelegere, în sensul că, studenta nu a depus nicio plângere cu privire la această situaţie, iar profesorul va trebui să fie obiectiv, la examene, atunci când o va nota pe studenta în cauză. Ministerul Educaţiei, în toate deplasările internaţionale, promovează egalitatea de şanse, indiferent de rasă sau religie, promovează România ca fiind o ţară tolerantă. O astfel de atitudine, precum cea a profesorului, dacă cineva vrea să o adopte, să o facă în afara procesului de educaţie, în afara orelor de curs. Ministerul Educaţiei se delimitează de astfel de practici", a declarat, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat pe învăţământ universitar, Gigel Paraschiv.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici