Studenţii sunt nemulţumiţi de măsurile pentru combaterea fenomenului plagiatului

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) transmite, marţi, că este dezamăgită de modul în care Parlamentul României şi mai multe universităţi tratează subiectul studiilor doctorale şi a plagiatelor din domeniu şi subliniază că este nevoie de măsuri şi reacţii ferme.

1009 afișări
Imaginea articolului Studenţii sunt nemulţumiţi de măsurile pentru combaterea fenomenului plagiatului

Studenţii sunt nemulţumiţi de măsurile pentru combaterea fenomenului plagiatului (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) transmite marţi, printr-un comunicat de presă, că este nemulţumită de modul în care Parlamentul României şi mai multe universităţi din ţară tratează problema plagiatelor, în special cele din studiile doctorale.

Alianţa noteză că se confruntă cu “lipsă de reacţii şi măsuri ferme din partea majorităţii universităţilor, după dezvăluirea numeroaselor cazuri de teze de doctorat plagiate şi după publicarea listelor cu numeroşi universitari care au girat aşa-zise "lucrări ştiinţifice" realizate în penitenciare”.

Cei de la ANOSR vorbesc şi despre o încercare a Parlamentului României de a „goli de conţinut Ordonanţa de Urgenţă nr. 4/2016 a Guvernului României şi de a elimina orice mecanism real de control în domeniul lucrărilor suspecte de plagiat”.

Studenţii spun că este nevoie urgentă de o clarificare a cadrului legislativ privind studiile doctorale, de transparenţă în procesul de acordare a titlurilor academice şi de crearea de mecanisme independente de decizie, apel, control şi sancţionare în caz de furt intelectual.

"ANOSR apreciază intenţia Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) de a restructura sistemul studiilor doctorale, prin înfiinţarea unui grup de lucru care să facă propuneri în acest sens, respectiv prin legiferarea unor acte normative precum OG nr. 2/2016, OUG nr. 4/2016, HG nr. 134/2016 sau OMENCŞ nr. 3482/2016. Totuşi, dezbaterile au fost în general sterile, termenele legale pentru consultare publică nu au fost respectate, iar Guvernul României, respectiv MENCŞ, au legiferat chestiuni diferite substanţial faţă de varianta iniţial propusă, fără a exista o explicaţie publică în acest sens.", se mai arată în comunicatul studenţilor.

Studenţii mai notează că, din punctul lor de vedere, este nevoie de un sistem clar de sancţiuni pentru situaţiile în care sunt încălcări ale normelor de etică şi integritate academică.

ANOSR este federaţia naţională studenţească ce reuneşte studenţi din 17 centre universitare din întreaga ţară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici