Studiu mondial pe ţigări: Rata fumatului la nivel mondial a scăzut la 17%

Un raport recent al OMS subliniază că 5,6 miliarde de oameni, echivalent cu 71% din populaţia lumii, sunt acum protejaţi de cel puţin o măsură de control, deşi fumatul rămâne principala cauză de deces care poate fi prevenită la nivel mondial.

427 afișări
Imaginea articolului Studiu mondial pe ţigări: Rata fumatului la nivel mondial a scăzut la 17%

Studiu mondial pe ţigări: Rata fumatului la nivel mondial a scăzut la 17%

În ultimii 15 ani s-au înregistrat progrese în lupta împotriva tutunului la nivel mondial, iar rata fumatului a scăzut de la 22,8% în 2007 la 17% în 2021. Însă, doar patru ţări, şi anume Brazilia, Turcia, Mauritius şi Ţările de Jos/Olanda, au luat toate măsurile anti-tutun recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Acest lucru este indicat de un nou raport al OMS care subliniază că până la 5,6 miliarde de oameni, sau 71% din populaţia lumii, sunt acum protejaţi de cel puţin o măsură de control al fumatului, de 5 ori mai mult decât în ​​2007. „Încet, dar inexorabil, tot mai mulţi oameni sunt protejaţi de efectele nocive ale tutunului”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

OMS a înfiinţat programul MPower în 2008 pentru a ajuta ţările să reducă cererea de tutun, care se concentrează pe câteva puncte-cheie: protejarea populaţiei de fumul de tutun, creşterea taxelor, monitorizarea consumului, oferirea de ajutor celor care doresc să renunţe, avertizare asupra pericolelor şi să impună interzicerea publicităţii pentru tutun.

Bolile legat de tutun ucid 8,7 milioane de oameni anual

În fiecare an, aproximativ 8,7 milioane de oameni mor în întreaga lume din cauza bolilor legate de tutun, dintre care 1,3 milioane sunt victime ale fumatului pasiv. Aproape 40% dintre ţări au acum locuri publice închise complet fără fumat şi 25 de ţări au interzis fumatul într-o maşină care transportă copii.

Fără măsurile luate de ţări, ar exista 300 de milioane de fumători în lume în prezent. Cu toate acestea, 2,3 miliarde de oameni din 44 de ţări nu sunt încă protejaţi de niciuna dintre măsurile recomandate de OMS şi 53 de state nu au impus încă o interdicţie completă a fumatului în unităţile de îngrijire medicală.

„Chiar dacă ratele de fumat au scăzut, tutunul este în continuare principala cauză a decesului care poate fi prevenit la nivel mondial, în mare parte datorită campaniilor de marketing necruţătoare”, a declarat Michael R. Bloomberg, Ambasadorul Global al OMS pentru Bolile Netransmisibile al industriei. Ajutând mai multe ţări să implementeze politici inteligente, vom putea salva milioane de vieţi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici