STUDIU: Numai jumătate dintre români se simt cetăţeni europeni

Numai jumătate (51%) dintre români se simt cu adevărat şi cetăţeni europeni, faţă de o medie la nivel european de 63% şi de peste 65%-70% în ţările mai vechi ale Uniunii Europene, îndeosebi cele nordice, relevă ultimul sondaj Eurobarometru publicat marţi.

212 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Numai jumătate dintre români se simt cetăţeni europeni

STUDIU: Numai jumătate dintre români se simt cetăţeni europeni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, procente asemănătoare celui din România mai sunt înregistrate în ţări ca Italia (51%), Marea Britanie (48%), Bulgaria (47%) şi Grecia (46%).

De asemenea, în ţări vecine României cum ar fi Ungaria, Cehia sau Cipru procentul este de 54%-55%.

Pe de altă parte, nu mai puţin de 87% dintre luxemburghezi se simt şi cetăţeni europeni, procente ridicate fiind şi în rândul finlandezilor (78%), maltezilor (76%), danezilor, germanilor, polonezilor (74%), suedezilor, estonienilor şi spaniolilor (73%).

Totodată, 23% dintre români spun că ar fi interesaţi să folosească Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE), dezvoltat de Comisia Europeană pentru a contura conceptul de societate europeană. Media europeană în acest sens este 23%, cei mai interesaţi de acest instrument fiind ciprioţii (43%), letonii (40%), grecii (36), iar cei mai dezinteresaţi germanii 15%, bulgarii şi ungurii (16%).

De asemenea, 58% dintre respondenţii români ai sondajului sunt interesaţi să folosească ICE cu privire la găsirea unui loc de muncă (faţă de 38% media UE), 39% cu privire la un program de studii (faţă 24% media europeană), 37% legat de pensii (22% media UE) şi 33% privitor la agricultură (8% media europeană).

Pe de altă parte, ceilalţi europeni sunt mai interesaţi decât românii să folosească ICE cu privire la chestiuni legate de energie, imigraţie şi problemele cu guvernul naţional.

În ceea ce priveşte cele mai importante realizări ale UE, 61% dintre români consideră că aceasta este libera circulaţie a oamenilor, bunurilor şi serviciilor în interiorul Uniunii faţă de 52% media europeană. Şi 31% dintre români consideră şi că nivelul sistemului social (sănătatea, educaţia, pensiile) este o mare realizare a UE, faţă de o medie europeană de 18%.

Şi puterea economică a UE este considerată o realizare importantă a proiectului european de către 28% dintre români, faţă de numai 20% media europeană. Politica Agricolă Comună (PAC) este considerată o realizare importantă de către 19% dintre români, faţă de 11% media europeană.

Pentru România, datele acestui Eurobarometru au fost culese în perioada 2-18 noiembrie 2012, pe baza unui eşantion naţional de 1.014 persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici