SUBIECTELE la proba scrisă la limba şi literatura română la Bacalaureat, sesiunea a II-a - FOTO

Analiza unui fragment din romanul ”Rusoaica” al lui Gib I. Mihăescu, un text argumentativ despre importanţa respectării unor reguli într-un domeniu de activitate şi un eseu despre viziunea asupra lumii dintr-o poezie a lui Bacovia au fost subiectele la limba română de la bacalaureat, profilul real.

5154 afișări
Imaginea articolului SUBIECTELE la proba scrisă la limba şi literatura română la Bacalaureat, sesiunea a II-a - FOTO

SUBIECTELE la proba scrisă la limba şi literatura română la Bacalaureat, sesiunea a II-a (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Varianta de subiecte extrasă luni pentru proba scrisă la limba şi literatura română de la examenul de bacalaureat, sesiunea august - septembrie, la profilul real şi filiera tehnologică, a fost cea cu numărul 5. Candidaţii au avut de rezolvat trei subiecte cu mai multe cerinţe, notate cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.

La primul subiect, pe un fragment din romanul Rusoaica al lui Gib I. Mihăescu, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe vizând cunoştinţe de vocabular, limbă română şi gramatică.

Câte două puncte au fost acordate pentru primele trei cerinţe, respectiv găsirea sinonimului potrivit pentru sensul din text al cuvintelor "vrednic" şi "teancuri", explicarea rolului virgulelor în secvenţa "amândoi eram bruni, negricioşi, subţiratici şi înalţi", construirea unui enunţ în care să se folosească o locuţiune sau expresie care să conţină substantivul "carte".

Câte patru puncte au fost alocate pentru următoarele cinci cerinţe ale primului subiect: menţionează tipul de perspectivă narativă din textul dat; precizează două motive literare prezentate în textul dat; selectează, din textul dat, două secvenţe care conturează dimensiunea spaţială; prezintă rolul verbelor la timpul imperfect, în textul dat; ilustrează, cu câte un exemplu din textul dat, două trăsături ale genului epic. La punctul nouă al primului subiect, candidaţii au avut de comentat în 60-100 de cuvinte o secvenţă din text.

La al doilea subiect, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa respectării unor reguli într-un domeniu de activitate.

"În elaborarea textului de tip argumentativ trebuie: să respecţi structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor în scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimării unei aprecieri; să ai conţinutul adecvat argumentări pe o temă dată: formularea ipotezei/a propriei opinii faţă de problematica pusă în discuţie, enunţarea şi dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; să respecţi normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie şi punctuaţie) şi precizarea privind numărul de cuvinte", potrivit cerinţelor subiectului al doilea.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuiau prezentate tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui George Bacovia.

La acest subiect, pentru conţinutul eseului sunt acordate 16 puncte, respectiv câte patru puncte pentru fiecare cerinţă, iar pentru redactarea eseului alte 14 puncte, respectiv câte trei puncte pentru organizarea ideilor în scris şi pentru abilităţile de analiză şi de argumentare, câte două puncte pentru utilizarea limbii literare, ortografie şi punctuaţie, câte un punct pentru aşezarea în pagină, lizibilitate şi respectarea precizării privind numărul de cuvinte.

Probele scrise de la bacalaureatul de toamnă au început luni cu testul la limba şi literatura română, pentru care s-au înscris 39.091 de candidaţi, dintre care 29.616 au absolvit clasa a XII-a în acest an, iar 9.475 sunt din promoţiile anterioare. La această probă au fost pregătite două tipuri de subiecte, pentru profilul umanist şi respectiv cel real.

Examenul de bacalaureat va continua marţi cu la proba scrisă la limba şi literatura maternă, miercuri cu proba scrisă obligatorie a profilului şi vineri cu proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele vor fi afişate în 1 septembrie, până la ora 12.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12.00 şi 16.00. Contestaţiile vor fi soluţionate în 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.

La examenul de bacalaureat din prima sesiune, subiectele la proba scrisă la limba şi literara română, profilul real, au fost: analiza unui fragment din nuvela "Omul din vis" de Cezar Petrescu, un text argumentativ despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos şi un eseu despre viziunea asupra lumii într-un text poetic al lui Mihai Eminescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici