Subiectul cu numărul 5 la teza la Istorie sau Geografie

Elevii de clasa a VIII-a care au susţinut testele anterioare la Limba română şi Matematică au de rezolvat, joi, subiectul cu numărul 5 la teza la alegere între Istorie sau Geografie. Rezolvarea subiectelor va începe la ora 12.00, iar elevii vor avea la dispoziţie două ore.

2068 afișări
Imaginea articolului Subiectul cu numărul 5 la teza la Istorie sau Geografie

Subiectul cu numărul 5 la teza la Istorie sau Geografie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La începutul anului şcolar 2008-2009 au fost înscrişi în clasa a VIII-a 213.396 de elevi. Dacă au fost prezenţi la celelalte teze - cea din 7 mai, la Limba română şi cea din 13 mai, la Matematică -, atunci teza de joi este ultima din acest an şcolar. Dacă au lipsit din motive bine întemeiate, atunci mai au o şansă în sesiunea specială.

Vezi aici subiectele pentru Istorie

Vezi aici baremul pentru subiectele de la Istorie

Vezi aici subiectele pentru Geografie

Vezi aici baremul pentru subiectele de la Geografie

Perioada specială a tezelor din semestrul II are următorul calendar: 26 mai - Limba si literatura maternă, 28 mai - Limba si literatura română, 2 iunie - Matematică şi 4 iunie - Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a).

Subiectele pentru teză sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, conform programei şcolare parcurse până la data desfăşurării tezei, în conformitate cu temele selectate din programa şcolară şi comunicate şcolilor.

Evaluarea în sesiunile de teze unice din anul şcolar 2008-2009 presupune ca fiecare lucrare să fie corectată de doi profesori: unul dintre aceştia este profesorul de specialitate care a predat la clasă (care va corecta lucrările în şcoală), iar celălalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unităţii de învăţământ de la care provine teza.

Durata activităţii de evaluare este de maximum trei zile lucrătoare pentru fiecare şcoală, inclusiv ziua în care s-a susţinut proba, iar în centrele de evaluare, de cel mult patru zile lucrătoare.

Profesorul care predă la clasă are obligaţia de a analiza, împreună cu elevii, în prima oră de clasă după primirea rezultatelor de la centrul de evaluare, tezele şi rezultatele obţinute la acestea. În urma acestei analize, elevii pot depune eventualele contestaţii la comisia din unitatea de învăţământ. Contestaţia, semnată de elev şi de părinte/tutore legal instituit, se depune la comisia din unitatea de învăţământ, în cel mult şapte zile de la data primirii în şcoală a rezultatelor din centrul de evaluare.

Baremul de evaluare pentru fiecare subiect se elaborează în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum si Evaluare în Învăţământul Preuniversitar si se postează pe Internet, după desfăşurarea probei.

Înscrierea în clasa a IX-a, învăţământ de stat, se face fără examen, pe baza mediei de admitere, în care media generală obţinută la tezele cu subiect are o pondere de 50 la sută, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII tot de 50 la sută. Pentru prima dată în acest an, media la admiterea în liceu va cuprinde pentru elevii claselor a VIII-a atât rezultatul la teza din clasa a VII-a, cât şi cel din clasa a VIII-a.

Termenul limită până la care poate fi efectuată prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a este 3 iulie inclusiv.

Repartizarea se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor, înscrise în fişa de opţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici