Subiectul cu numărul 9 la teza de la Limba română

Cei peste 420.000 de elevi care susţin teza cu subiect unic la Limba şi literatura română vor avea de rezolvat subiectul cu numărul 9, varianta fiind extrasă, joi, de către secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Adriana Pană.

3414 afișări
Imaginea articolului Subiectul cu numărul 9 la teza de la Limba română

Subiectul cu numărul 9 la teza de la Limba română (Imagine: Mediafax Foto)

Vezi aici Subiectul numărul 9 pentru clasa a VIII-a - pag. 1

Vezi aici Subiectul numărul 9 pentru clasa a VIII-a - pag. 2

Vezi aici Subiectul numărul 9 pentru clasa a VII-a - pag. 1

Vezi aici Subiectul numărul 9 pentru clasa a VII-a - pag. 2

Extragerea variantei de subiecte din cele 10 posibile a avut loc la ora 10.00, la sediul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, în prezenţa Comisiei Naţionale de Organizare.

În intervalul orar imediat următor, centre de comunicare din judeţele în care se va desfăşura proba vor prelua, decripta şi multiplica variantele de subiect.

Acestea trebuie distribuite către unităţile de învăţământ până la ora 11.30. Durata fiecărei teze cu subiect unic este de două ore din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev, adică de la ora 12.

La această probă sunt aşteptaţi să participe 426.910 de elevi, dintre care 213.514 în clasele a VII-a şi 213 396 în clase a VIII-a, în scrişi la 15 septembrie în respectivii ani de învăţământ.

Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, conform programei şcolare parcurse până la data desfăşurării tezei, în conformitate cu temele selectate din programa şcolară şi comunicate şcolilor.

Evaluarea în sesiunile de teze unice din anul şcolar 2008 -2009 presupune ca fiecare lucrare să fie corectată de doi profesori: unul dintre aceştia este profesorul de specialitate care a predat la clasă (care va corecta lucrările în şcoală), iar celălalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unităţii de învăţământ de la care provine teza. Durata activităţii de evaluare este de maximum trei zile pentru fiecare şcoală, inclusiv ziua în care s-a susţinut proba, iar în centrele de evaluare, de cel mult patru zile.

Profesorul care predă la clasă are obligaţia de a analiza, împreună cu elevii, în prima oră de clasă după primirea rezultatelor de la centrul de evaluare, tezele şi rezultatele obţinute la acestea. În urma acestei analize, elevii pot depune eventualele contestaţii la comisia din unitatea de învăţământ. Contestaţia, semnată de elev şi de părinte/tutore legal instituit, se depune la comisia din unitatea de învăţământ, în cel mult şapte zile de la data primirii în şcoală a rezultatelor din centrul de evaluare.

Baremul de evaluare pentru fiecare subiect se elaborează în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum si Evaluare în Învăţământul Preuniversitar si se postează pe Internet, după desfăşurarea probei.

În această primă sesiune din semestrul al II-lea, se vor mai susţine teze cu subiect unic, după un program comun pentru clasele a VII-a şi a VIII-a, în 13 mai - Matematică şi 21 mai - Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a). Perioada specială a tezelor din semestrul II are următorul calendar: 26 mai - Limba si literatura maternă, 28 mai - Limba si literatura română, 2 iunie - Matematică şi 4 iunie - Istorie/Geografie (numai pentru clasa a VIII-a).

Teza va fi susţinută cu întârziere de două zile, examenul fiind amânat din 5 mai, din cauza protestelor cadrelor didactice.

Ministrul Ecaterina Andronescu a transmis, miercuri, elevilor care vor susţine, joi, teza la Limba română să se pregătească "pentru o zi normală".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici