Suceava, focar de coronavirus. Iaşul cere AJUTOR să nu fie transferaţi pacienţii: Nu transformaţi Moldova în Lombardia României!

  • Suceava a devenit cel mai mare focar de infecţie cu COVID-19 din România.
  • Şapte dintre pacienţii care au murit din cauza virusului sunt din Suceava.
  • Ieri, Spitalului Judeţean din Suceava a fost închis pentru dezinfecţie, iar pacienţii, transferaţi în judeţele vecine.
  • Iaşul cere ajutor să nu se extindă focarul. „Focarul de la Suceava ar trebui închis şi izolat”, cere preşedintele CJ Iaşi
  • Un parlamentar USR a cerut de ieri închiderea oraşului Suceava: „Moldova devine o bombă cu ceas!”
17186 afișări
Imaginea articolului Suceava, focar de coronavirus. Iaşul cere AJUTOR să nu fie transferaţi pacienţii: Nu transformaţi Moldova în Lombardia României!

Suceava, cel mai mare focar de coronavirus. Semnal de alarmă de la Iaşi să nu fie transferaţi pacienţii: Nu transformaţi Iaşul şi Moldova în Lombardia României!

Suceava a devenit cel mai mare focar de infecţie cu coronavirus din România, cu spitalul central închis pentru a fi dezinfectat din cauza numărului mare de îmbolnăviri. În plus, rata cea mai mare a mortalităţii a fost în Suceava, unde au fost şapte decese din 17 la nivel naţional.

Spitalului Judeţean din Suceava a fost închis, miercuri, din dispoziţia Ministrului Sănătăţii.

În ceea ce priveşte personalul medical, în unitatea sanitară sunt angajate 1300 persoane, personal medical şi auxiliar. Din cei 233 de medici ai unităţii sanitare, 34 sunt confirmaţi pozitiv la COVID 19. Aceştia sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Suceava, restul sunt în izolare timp de 14 zile la domiciliu. De asemenea, 49 de asistenţi medicali şi infirmieri confirmaţi cu COVID 19 din cadrul spitalului judeţean se află, de asemenea, internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase Suceava.

În plus, preşedintele consiliului judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost testat pozitiv cu COVID-19. 

 

Apel al preşedintelui Consiliul judeţean al judeţului vecin: „Nu transformaţi Iaşul şi Moldova în Lombardia României”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, cere autorităţilor să regândească strategia pentru împiedicarea extinderii coronavirusului: „Nu transformaţi Iaşul şi Moldova în Lombardia României”.

Popa cere autorităţilor centrale măsuri pentru blocarea extinderii focarului de COVID-19 apărut în nordul ţării, cu atât mai mult cu cât relocarea pacienţilor de la Spitalul Judeţean din Suceava către alte spitale din Iaşi, Botoşani sau Neamţ ar putea conduce la răspândirea noului virus.

„Este îngrijorător ceea ce s-a întâmplat la Suceava. Am observat însă că intenţia autorităţilor care gestionează situaţia de acolo este de a reloca pacienţii cu alte patologii către spitale din restul judeţului, dar şi din Iaşi, Botoşani sau Neamţ. Nu cred că este cea mai bună soluţie. Există riscul major de a fi infectate şi alte spitale, pacienţi sau personal medical. Am putea ajunge în situaţia nefericită ca toată regiunea Nord-Est să devină Lombardia României”, scrie pe Facebook preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Acesta face apel la Ministerul Sănătăţii şi la Guvern să regândească această strategie.

„Cele mai multe dintre spitalele ieşene au adresabilitate regională. Personalul medical de aici trebuie protejat şi ferit de orice risc. Dacă se îmbolnăvesc cadrele medicale, riscăm să blocăm tot sistemul de sănătate din Moldova! Mai mult, pe modelul aplicat în alte state, focarul de la Suceava ar trebui închis şi izolat, pentru a evita riscul ca medici sau pacienţi din alte spitale să fie infectaţi cu COVID-19. Transferul către Maternitatea „Elena Doamna” a unei paciente aflate în travaliu, diagnosticată cu coronavirus, a creat panică în rândul personalului de aici, deşi unitatea medicală fusese desemnată încă de acum două săptămâni pentru preluarea unor astfel de urgenţe. Şi la Spitalul „Sf. Spiridon”, un pacient adus de la Suceava s-a dovedit a fi purtător al virusului, fapt constatat după mutarea la Iaşi, ceea ce a impus intrarea în izolare a mai multor cadre medicale ieşene şi suspendarea activităţii unei secţii întregi”, scrie Maricel Popa.

În opinia acestuia, oraşul Suceava ar trebui izolat în sistem circular, aria de securizare putând cuprinde, la nevoie, întregul judeţ.

„Ar trebui să ducem acolo specialişti din alte judeţe, dar şi echipamente şi medicamente pentru a asigura tratamentul tuturor pacienţilor în condiţii optime. Poate şi instalarea imediată a unui spital de campanie, în colaborare cu toate celelalte judeţe din zonă, cu sprijinul armatei, ar fi o soluţie de luat în calcul. Ar fi un gest de responsabilitate care, pe de o parte, ar grăbi vindecarea celor infectaţi, iar pe alta, ar pune la adăpost, ar proteja populaţia din restul regiunii. Trebuie să învăţăm din greşelile altora, din experienţa celor care au trecut prin astfel de situaţii şi să acţionăm în consecinţă, adoptând cele mai bune soluţii, atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi şi populaţie”, afirmă Popa.

Un parlamentar USR a cerut de ieri închiderea oraşului Suceava: „Moldova devine o bombă cu ceas!”.

În România erau confirmate până miercuri 906 de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). 17 oameni au murit, 7 dintre aceştia la Suceava.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
maricel popa,
apel,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici