Suceava: Nivelul râului Bistriţa este în scădere după ce aglomerările de gheţuri au fost dislocate

Aglomerările de gheţuri formate pe râul Bistriţa în zona localităţii sucevene Argestru sunt dislocate atât mecanic, cât şi prin detonare, iar în urma acestor acţiuni nivelul râului este în scădere, a declarat prefectul de Suceava, Sorin Popescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

22 afișări
Imaginea articolului Suceava: Nivelul râului Bistriţa este în scădere după ce aglomerările de gheţuri au fost dislocate

Suceava: Nivelul râului Bistriţa este în scădere după ce aglomerările de gheţuri au fost dislocate (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax foto)

Prefectul de Suceava a spus că sloiurile de gheaţă de pe râul Bistriţa din zona localităţii Argestru au fost rupte atât prin dinamitare, cât şi mecanic, iar nivelul râului a scăzut.

"În urma intervenţiilor pentru dislocarea aglomerărilor de gheţuri nivelul apei a scăzut şi continuă să scadă, iar gheaţa se dispersează", a spus prefectul.

El a menţionat că şi sloiul de gheaţă desprins sâmbătă dimineaţă din zona Argestru şi care se îndrepta spre localităţi din judeţul Neamţ s-a mai spart pe parcurs şi se dispersează.

Autorităţile sucevene au decis, sâmbătă, să dinamiteze aglomerările de gheţuri formate pe râul Bistriţa în zona localităţii sucevene Argestru pentru a se evita producerea de inundaţii.

Prefectul de Suceava a arătat că s-a luat această decizie în condiţiile în care pentru duminică au fost anunţate ninsori în zona de munte.

Popescu a mai declarat că autorităţile sucevene sunt în continuare în alertă în zona râului Bistriţa pentru a acţiona imediat în condiţiile în care se formează aglomerări de sloiuri de gheaţă ce pot conduce la producerea de inundaţii.

Opt curţi şi trei beciuri ale unor gospodării din localitatea suceveană Argestru au fost inundate, sâmbătă, după ce un sloi de gheaţă de pe râul Bistriţa a format un baraj în dreptul unui pod în condiţiile în care în zonă a plouat, iar nivelul apei a crescut.

Astfel, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în zona Dornelor a plouat puternic, 14-15 litri/mp şi, în aceste condiţii, debitul râului Bistriţa a crescut şi a antrenat sloiuri de gheaţă, iar sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 6.00, în zona localităţii Argestru, un sloi de gheaţă de mai mari dimensiuni, care era monitorizat încă de miercuri, după ce se desprinsese din zona Cârlibaba şi se blocase la Argestru, s-a desprins din nou şi a ajuns în dreptul unui pod unde s-a blocat şi a determinat un efect de baraj, ceea ce a dus la inundarea a opt gospodării şi a trei beciuri situate în afara locuinţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici