Suceava: Peste două tone de copite de cal, găsite în albia râului Siret şi incinerate

Peste 2.000 de kilograme de copite de cal au fost găsite pe malul râului Siret, în zona localităţii sucevene Băneşti, şi duse la incinerare, iar Comisariatul Judeţean de Mediu Suceava urmează să verifice, de miercuri, cele 19 abatoare din judeţ.

166 afișări
Imaginea articolului Suceava: Peste două tone de copite de cal, găsite în albia râului Siret şi incinerate

Suceava: Peste două tone de copite de cal, găsite în albia râului Siret şi incinerate (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

Şeful Comisariatului Judeţean de Mediu Suceava, Adriana Iordache, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că în zona localităţii Băneşti, unde au fost depistate deşeuri de origine animală, au fost făcute lucrări de igienizare şi a fost ridicată o cantitate de 2006 kilograme de deşeuri, fiind transportate la o firmă specializată pentru incinerare.

Potrivit sursei citate, cele 19 abatoare din judeţul Suceava urmează să fie verificate, începând de miercuri, de comisarii de mediu suceveni pentru a se stabili dacă deşeurile provin de la unul dintre acestea.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că vineri a fost verificat singurul abator autorizat din judeţ pentru abatorizarea cărnii de cal, dar că s-a constatat că toată cantitatea de carne de cal abatorizată de această firmă, inclusiv copitele şi capetele, au fost livrate unei firme din Polonia.

El a menţionat că în urma igienizării albiei râului Siret în zona Fântânele au fost găsite în cursul zilei de vineri un număr de 693 de copite, iar în cursul zilei de sâmbătă alte 116 copite provenite de la cai, toate fiind predate unei firme specializate în vederea incinerării.

Prefectul a spus că multe dintre copitele găsite erau acoperite de mâl şi fuseseră împrăştiate pe o distanţă de 500 de metri.

Potrivit prefectului, s-a stabilit că resturile de animale au fost aruncate în zonă înainte de data de 22 decembrie 2013, când s-au făcut manevre la acumularea de apă Bucecea, iar debitul cursului de apă a crescut de câteva ori şi atunci copitele respective au putut fi antrenate de apă şi răspândite.

Poliţia Judeţeană Suceava a anunţat că în acest caz, în colaborare cu inspectori ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, face cercetări pentru "poluare prin evacuarea cu ştiinţă, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deşeuri sau substanţe periculoase".

În albia râului Siret, în dreptul satului Băneşti din comuna suceveană comuna Fântânele şi pe partea cealaltă a râului, dinspre comuna Vorona din judeţul Botoşani, au fost descoperite sute de copite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici