Suciu: Premierul va considera, din acest moment, sectorul de sănatate prioritatea numărul unu. Laboratorul ICECHIM va fi acreditat în procedură de urgenţă

Premierul Dacian Cioloş consideră "din acest moment" sectorul de sănatate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care a mai anunţat construcţia unor spitale şi a subliniat faptul că în sistem sunt "disfuncţii manageriale serioase".

900 afișări
Imaginea articolului Suciu: Premierul va considera, din acest moment, sectorul de sănatate prioritatea numărul unu. Laboratorul ICECHIM va fi acreditat în procedură de urgenţă

Suciu: Premierul va considera, din acest moment, sectorul de sănatate prioritatea numărul unu. Laboratorul ICECHIM va fi acreditat în procedură de urgenţă

''În ultima perioadă au apărut în spaţiul public o serie de informaţii şi suspiciuni legate de situaţia din sectorul de sănătate. Au apărut suspiciuni legat de stadiu infecţiilor nosocomiale, de utilizarea inadecavată a secţiilor de sănătate din spitale sau de eficienţa utilizării dezinfectanţiilor intraspitaliceşti. Pentru a clarifica, menţine şi recâştiga încrederea în sectorul sanitar, premierul Dacian Cioloş va considera, din acest moment, sectorul de sănatate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni. În consecinţă, Guvernul îşi asumă o serie de măsuri, unele urgente, pe termen scurt, pentru detensionarea situaţiei actuale şi alte structurale, pentru perioada imediat următoare", a spus Suciu, joi seara, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

Măsurile pe termen scurt enumerate de purtătorul de cuvânt al Guvernului se referă la demararea unor acţiuni de către Corpul de control al premierului, acreditarea Laboratorului ICECHIM şi implementarea accelerată a planului de măsuri împotriva infecţiilor intraspitaliceşti.

"Măsurile structurale pe care Guvernul le are în vedere ţin de reabilitarea structurii de sănătate. Avem o infrastructură spitalicească veche şi suntem datori să reîncepem construcţia de unităţi spitaliceşti. Este momentul să anunţăm programul de parteneriat public privat de construcţia a două spitale noi ale căror studii de fezabilitate sunt încheiate în acest moment, e vorba de Spitalul de copii Marie Curie şi Institutul de boli cardiovasculare C.C. Iliescu, ambele în Bucureşti. Sunt două programe pilot care vor putea fi continuate şi cu alte obiective în perioada următoare. De asemenea, vom accelera proiecte de finanţare europeană pentru construcţia celor trei spitale regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj", a anunţat Suciu.

Purtătorul de cuvânt a subliniat şi faptul că sectorul sanitar a fost gestionat deficitar, iar Guvernul va analiza şi acest aspect.

"Toate crizele din ultimele luni au demonstrat că în sectorul de sănătate avem disfuncţii manageriale serioase, pe care nimeni nu le-a abordat în ultimii ani. Este momentul ca ele să nu mai fie neglijate. Este nevoie de o regândire a modului în care sunt respectate contractele de management în spitalele publice şi a modului în care unităţile spitaliceşti se subordonează autorităţilor centrale şi locale. Guvernul va aborda şi aceste probleme", a conchis Dan Suciu.

Laboratorul ICECHIM va fi acreditat în procedură de urgenţă

Laboratorul ICECHIM va fi acreditat în procedură de urgenţă, Guvernul urmând a aloca fondurile necesare procedurii printr-o hotărâre care va fi aprobată în şedinţa următoare a Executivului, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

"Guvernul pregăteşte pentru următoarea şedinţă o hotărâre de guvern prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM în procedură de urgenţă. E inacceptabil să nu existe un laborator acreditat din 2007 şi să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce priveşte analizele spitaliceşti. Vom continua însă să utilizăm expertiza acestui laborator şi să trimitem pentru analize eşantioane de teste şi pentru concentraţia produselor de dezinfecţie", a anunţat, joi seara, Dan Suciu.

El a adăugat că premierul i-a cerut ministrului Sănătăţii să implementeze "accelerat" programul de măsuri împotriva infecţiilor nosocomiale, anunţat săptămâna trecută.

Dan Suciu a mai afirmat că Dacian Cioloş aşteaptă ca organele de cercetare penală să prezinte concluziile anchetei privind produsele biocide în cel mai scurt timp posibil, astfel încât Guvernul să poată lua măsurile care ţin de competenţa sa.

Potrivit directorului Tehnic de la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM) Octavian Frangu, institutul de stat poate să facă teste care să verifice compoziţia şi concentraţia substanţelor biocide folosite pentru dezinfectarea spitalelor.

"Nu ne-a cerut nimeni în ultimii ani astfel de teste, dar noi putem să le facem", a declarat Frangu pentru MEDIAFAX.

Oficiali din Ministerul Sănătăţii au confirmat pentru MEDIAFAX că pentru ca un laborator să funcţioneze nu are nevoie de nicio avizare a ministerului, ci doar de o acreditare Renar, care este opţională, dar care atestă calitatea serviciilor.

"Ministerul nu are cum să ia măsuri de retragere a unui produs, dacă probele au fost analizate de un laborator care nu este acreditat, laboratoarele pot funcţiona şi fără acreditare, dar nu e sigur că vor avea clienţi", a declarat oficialul din minister.

Potrivit siteului Renar pentru obţinerea unei acreditări trebuie făcută o solicitare de acreditare, se depune dosarul, apoi se face o vizită preliminară, se încheie contractul de acreditare, se analizează documentele, se face o evaluare iniţială, o evaluare de urmărire, iar ulterior se dă o decizie de acreditare.

Directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), Marius-Mihai Dan, a declarat pentru MEDIAFAX că procedura de acreditare este una complexă care va dura cel mai probabil până la finalul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici