Suplimentare cu 50 de posturi pentru instanţele din circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti, aprobată de Guvern

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, la propunerea Ministerului Justiţiei (MJ), suplimentarea schemei de personal a instanţelor din circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti cu 10 posturi de judecător şi 40 de posturi de personal auxiliar de specialitate, informează MJ.

160 afișări
Imaginea articolului Suplimentare cu 50 de posturi pentru instanţele din circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti, aprobată de Guvern

Suplimentare cu 50 de posturi pentru instanţele din circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti (Imagine: Shutterstock)

"Posturile suplimentare vor fi repartizate instanţelor din raza Curţii de Apel Bucureşti, în special pentru înfiinţarea viitorului tribunal specializat în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă", precizează Ministerul Justiţiei.

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii pentru modificarea HG numărul 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti se situează pe primele poziţii la nivel naţional în ce priveşte volumul de activitate înregistrat, numai în 2012 acestea având de soluţionat 488.752 de cauze.

"Anual, volumul de activitate a crescut fără ca schemele de personal să sufere modificări de amploare în acest sens, aspect ce a dus la întârzieri în efectuarea lucrărilor, la suprasolicitarea fizică şi psihică a personalului", conform documentului citat.

Referitor la volumul de activitate pe ultimii zece ani, conducerea Curţii de Apel Bucureşti a precizat că acesta a crescut cu aproape 200% în 2012 (488.752 de dosare) faţă de 2003 (170.580 de dosare) şi aproape s-a dublat doar în primele şase luni ale anului (291.107 de dosare).

Instanţele care se regăsesc într-o situaţie mai dificilă, din acest punct de vedere, sunt judecătoriile sectoarelor 1, 2 şi 3 şi Judecătoria Cornetu, potrivit documentului citat.

"Pe lângă volumul mare de activitate, judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti, cu precădere cele arondate Tribunalelor Bucureşti şi Ilfov, sunt învestite cu soluţionarea unor cauze cu grad ridicat de complexitate, în raport cu obiectul şi natura cauzelor, atât în materie civilă, cât şi în materie penală", se mai arată în nota de fundamentare.

Conform sursei menţionate, modificările competenţei executorului judecătoresc au determinat creşterea semnificativă a numărului mare de cauze din materia executării silite.

"Elocvent în acest sens este faptul că, în luna aprilie 2012, la Judecătoria Sectorului 3 au fost înregistrate un număr de 1.317 cereri de încuviinţare silită, iar după intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă în aprilie 2013, la Judecătoria Sectorului 3, au fost înregistrate un număr de 5.614 cereri de încuviinţare a executării silite (de cel puţin 4 ori mai multe cereri decât în luna similară a anului precedent)", potrivit documentului citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici