Suprafaţa craterului format la Ocna Mureş a ajuns la aproape 1.800 de metri pătraţi

Suprafaţa craterului format la Ocna Mureş în urma surpării unei foste mine de sare a ajuns, miercuri seară, la aproape 1.800 de metri pătraţi, iar fenomenul, care nu s-a oprit încă, a distrus un supermarket şi drumul din apropiere, pe o lungime de 200 de metri.

123 afișări
Imaginea articolului Suprafaţa craterului format la Ocna Mureş a ajuns la aproape 1.800 de metri pătraţi

Suprafaţa craterului format la Ocna Mureş a ajuns la aproape 1.800 de metri pătraţi (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Bălaş, a declarat, miercuri, că supermarketul a fost distrus în totalitate, fiind prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 70 la sută, iar alte şase imobile prezintă fisuri şi au fost evacuate.

Bălaş a spus că există fisuri în structura de rezistenţă la clădirea Administraţiei Financiare din Ocna Mureş, la două case de locuit, la un magazin şi la două cabinete medicale, iar strada Nicolae Iorga este surpată pe o distanţă de aproximativ 200 de metri.

Alina Bălaş a afirmat că una din case are un perete distrus şi a menţionat că, în total, au fost evacuate 19 persoane, una dintre acestea fiind o persoană imobilizată la pat, care a solicitat să fie evacuată şi transportată la spital chiar dacă locuinţa sa nu este în pericol şi nu a fost afectată.

Potrivit sursei citate, suprafaţa craterului a ajuns, miercuri seară, la aproximativ 1.800 de metri pătraţi (terenul pe care se afla supermarketul şi parcarea acestuia).

Purtătorul de cuvânt al ISU Alba a spus că membrii Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba au dispus avertizarea populaţiei din zonă şi pregătirea pentru evacuare dacă situaţia o impune, efectuarea în regim de urgenţă a unui studiu geotehnic, marcarea perimetrului afectat şi interzicerea accesului în zona respectivă, monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenului şi identificarea zonelor posibil a fi afectate având în vedere că fenomenul de surpare continuă, asigurarea ordinii şi liniştii publice în oraşul Ocna Mureş, asigurarea pazei bunurilor materiale evacuate şi asigurarea iluminatului cu proiectoare şi generatoare în zonă pentru continuarea acţiunilor de intervenţie şi monitorizarea fenomenului pe timpul nopţii.

Craterul s-a format miercuri dimineaţă, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mureş, iar potrivit autorităţilor fenomenul este cauzat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând societăţii Salina din Ocna Mureş, apă care a ajuns la suprafaţă, determinând prăbuşirea unei foste galerii.

În cursul după-amiezii, magazinul în spatele căruia se află craterul s-a prăbuşit, fără ca bunurile aflate în acesta să poată fi salvate.

Miercuri după-amiază, la Ocna Mureş au fost mobilizaţi aproape 200 de angajaţi ai ISU, jandarmi, poliţişti, militari şi specialişti de la Salina Ocna Mureş, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene încercând să găsească soluţii pentru oprirea surpării terenului.

Şeful ISU Alba, colonelul Dorel Sofica, afirmă că surparea de teren produsă la Ocna Mureş "s-a stabilizat, însă nu se poate spune că s-a oprit", urmând ca în timpul nopţii zona să fie monitorizată, iar forţele de ordine să fie în alertă în cazul în care craterul va avansa.

"Fenomenul s-a stabilizat, nu mai evoluează atât de rapid, de violent, ca în timpul zilei, dar nu pot să spun că s-a oprit", a declarat Dorel Sofica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici