Suspiciuni de fals în aproape 1.000 de dosare de cetăţenie. O nouă lege a cetăţeniei, în dezbatere

  • Din octombrie 2022 până în prezent, la nivel naţional, au fost confirmate aproape 1.000 de suspiciuni de fals în dosare de cetăţenie, a declarat, vineri, în Vrancea, Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei.
  • Ea a anunţat lansarea în dezbatere a noii legi a cetăţeniei.
528 afișări
Imaginea articolului Suspiciuni de fals în aproape 1.000 de dosare de cetăţenie. O nouă lege a cetăţeniei, în dezbatere

Suspiciuni de fals în aproape 1.000 de dosare de cetăţenie. O nouă lege a cetăţeniei, în dezbatere

Ministerul Justiţiei a pus vineri în transparenţă decizională o nouă iniţiativă care înseamnă reforma Legii cetăţeniei. Este vorba de un „cadru normativ suplu, previzibil, stabil, în materie de cetăţenie, pentru că actualul cadru legislativ era absolut depăşit, perimat”, susţine Alina Gorghiu.

Proiectul prevede că dobândirea sau redobândirea cetăţeniei române va fi un proces accesibil, digitalizat, transparent. Certificatul de cetăţenie va fi înlocuit cu un card electronic în care se regăsesc fotografia, datele personale ale titularului, amprentele.

„Din iunie 2026, conform acestor modificări legislative, orice solicitant va putea să vadă stadiul dosarului online, de oriunde, că eşti în ţară, că eşti în afara ţarii”, a spus Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a spus că prin noua lege va fi eliminat riscul de corupţie din jurul procesului de dobândire a cetăţeniei.

„Pentru că în perioada octombrie 2022 până astăzi au fost confirmate suspiciuni de fals în aproape 1.000 de dosare de cetăţenie”, a explicat Gorghiu.

Ea a mai anunţat că dosarele privind cetăţenia vor fi soluţionate în ordinea cronologică a depunerii lor şi că, potrivit proiectului, cunoaşterea limbii române devine obligatorie pentru redobândirea cetăţeniei. „Un lucru firesc, e dovada sentimentului de apartenenţă a noilor cetăţeni la comunitate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici