Lumină nouă asupra felului în care apare și evoluează sentimentul de dragoste la femei și bărbați. O cercetare recentă contrazice percepția populară că femeile ar fi cele care se îndrăgostesc mai ușor și mai repede.
O cercetare făcută de oameni de știință din Australia și Noua Zeelandă a analizat datele colectate de la 808 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani din 33 de țări diferite. Rezultatul: bărbații tind să se îndrăgostească în medie cu aproximativ o lună înaintea partenerelor lor.
„Ne interesează în special dacă sexul biologic influențează apariția, evoluția și exprimarea iubirii romantice”, explică antropologul biolog Adam Bode de la Universitatea Națională Australiană (ANU), coordonatorul studiului.
Întrebările folosite în cercetare au acoperit multiple aspecte, de la momentul și intensitatea îndrăgostirii până la numărul de experiențe amoroase și gradul de obsesie față de partener. Analiza statistică a datelor a relevat că aproximativ 30% dintre bărbații participanți la studiu au raportat că s-au îndrăgostit înainte ca relația să devină „oficială”, comparativ cu mai puțin de 20% dintre femeile chestionate.
Cercetătorii explică acest fenomen prin prisma evoluției speciei umane, sugerând că bărbații sunt predispuși biologic să-și demonstreze angajamentul mai devreme pentru a atrage o parteneră. În schimb, femeile par să adopte o abordare mai prudentă față de dragoste, evaluând cu mai multă atenție potențialii parteneri.
În ceea ce privește intensitatea sentimentelor, studiul a constatat că deși bărbații se îndrăgostesc mai des, femeile manifestă un atașament emoțional mai profund, petrecând mai mult timp gândindu-se „obsesiv” la partenerul lor și trăind iubirea cu o intensitate romantică mai mare.
Cercetarea a analizat și influența normelor sociale asupra modului în care experimentăm dragostea. O descoperire interesantă arată că participanții din țările cu un nivel mai ridicat de egalitate de gen tind să se îndrăgostească mai rar, manifestă un angajament mai redus și sunt mai puțin obsedați de partenerii lor.
„Dragostea romantică este insuficient studiată, având în vedere importanța sa în formarea familiei și a relațiilor romantice, influența sa asupra culturii și universalitatea sa”, subliniază Adam Bode, adăugând că obiectivul cercetării este să ajute oamenii să înțeleagă mai bine acest sentiment complex.
Studiul complet a fost publicat în revista științifică Biology of Sex Differences și este citat de Science Alert.