Sute de kilograme de carne şi produse din carne, confiscate de autorităţi în Sectorul 4 al Capitalei

Sute de kilograme de carne şi produse din carne, care erau scoase la vânzare în pieţele agro-alimentare din Sectorul 4 al Capitalei, au fost confiscate, duminică, de ANPC, care a descoperit că acestea fie nu aveau acte de provenienţă sau certificare sanitară, fie erau depozitate necorespunzător.

1202 afișări
Imaginea articolului Sute de kilograme de carne şi produse din carne, confiscate de autorităţi în Sectorul 4 al Capitalei

Sute de kilograme de carne şi produse din carne, confiscate de autorităţi în Sectorul 4 al Capitalei

Peste 100 de inspectori ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), ai Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) şi inspectori din cadrul Primăriei Sectorului 4 au verificat, duminică, şase pieţe agro-alimentare. Inspecţia s-a concentrat pe comerţul cu produse din carne, calitatea acestor produse şi condiţiile igienico-sanitare în care agenţii economici vând carnea.

,,În această perioadă cererea şi consumul de carne sunt mult mai mari, tocmai de aceea am decis să demarăm această acţiune de control. Au fost descoperite foarte multe nereguli legate de temperaturile la care se depozitează carnea, legate de etichetarea mărfii şi nereguli legate de calificarea celor care vând astfel de produse. Au fost confiscate sute de kilograme de produse care nu respectau normele de vânzare şi depozitare, iar comercianţii au fost amendaţi pentru că au pus în pericol sănătatea oamenilor", a declarat Cristian Zărescu, purtător de cuvânt al Primăriei Sector 4.

Inspectorii ANPC au descoperit, de exemplu, că unul dintre comercianţii care era autorizat să vândă doar carne macră în piaţa Progresul, din Sectorul 4 al Bucureştiului, avea expuse şi câteva zeci de kilograme de cârnaţi cruzi, fără a avea vreun document de provenienţă al acestora şi fără ca respectivul produs să fi fost testat sanitar. Mai mult, o parte din produsele care ar fi trebuit să fie vândute congelate fuseseră decongelate şi expuse în vitrina frigorifică, la temperatura camerei.

,,Am găsit organe de porc congelate ce au fost supuse neautorizat procesului de decongelare şi expunere la o temperatură mult mai ridicată decât cea recomandată de producător. Am constatat că faţă de activitatea pe care o poate desfăşura agentul economic, cel de măcelărie, operatorul economic, suplimentar, a preparat aproximativ 25 de kilograme de cârnaţi, pentru care nu există niciun fel de elemente de identificare. Consumatorul nu ştie ce carne conţine cârnatul, ce adaosuri, ce condimente şi nu există niciun buletin de analiză din care să rezulte că acest produs este bun pentru consum", a declarat pentru MEDIAFAX comisarul ANPC Daniela Ene.

Toate produsele care nu erau depozitate corespunzător, sau care nu aveau documentele de provenienţă şi certificatele sanitar-veterinare conform legii au fost confiscate de inspectorii ANPC şi de cei ai Primăriei Sector 4, urmând a fi duse o parte dintre acestea pentru o serie de teste de laborator şi, ulterior, retrase definitiv de la comercializare şi distruse.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 au declarat că aceste controale se vor face o dată la câteva zile în toate pieţele agro-alimentare din Sector, atât cele publice cât şi cele private, pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici