Tabără: Deciziile privind organismele modificate genetic vor fi luate pe baze ştiinţifice

Deciziile privind cultivarea organismelor modificate genetic vor fi luate pe baze ştiinţifice şi după consultarea mai multor autorităţi implicate în acest proces, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, după ce 73 de organizaţii neguvernamentale l-au acuzat de conflict de interese.

28 afişări
Imaginea articolului Tabără: Deciziile privind organismele modificate genetic vor fi luate pe baze ştiinţifice

Tabără: Deciziile privind organismele modificate genetic vor fi luate pe baze ştiinţifice (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"În legătură cu deciziile privind cultivarea OMG menţionez că,pe perioada mandatului meu, acestea vor fi luate pe bazeştiinţifice. În elaborarea poziţiei sale privind OMG, MinisterulAgriculturii şi Dezvoltării Rurale va examina fiecare caz în parte,pe baza unei analize de fond în cadrul căreia vor fi luate înconsiderare atât aspectele tehnice şi economice, cât şi opiniaştiinţifică a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelorprivind evaluarea riscului asupra sănătăţii oamenilor şi asupramediului. De asemenea, poziţia României va fi elaborată, ca şi pânăîn prezent, în colaborare cu celelalte autorităţi implicate:Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru SiguranţaAlimentelor, Ministerul Mediului şi Pădurilor, AutoritateaNaţională pentru Protecţia Consumatorului, sub coordonareaDepartamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului",afirmă Tabără într-un comunicat.

Valeriu Tabără s-ar afla în conflict de interese înproblema organismelor modificate genetic, afirmă 73 de organizaţiineguvernamentale, care cer demiterea demnitarului, susţinând căacesta ar avea legături contractuale cu Monsanto, "cel mai mareproducător de OMG".

"73 de ONG-uri din România îşi exprimă profunda îngrijorare faţăde recenta re-numire a lui Valeriu Tabără la conducereaMinisterului Agriculturii. Motivul principal este acela că ValeriuTabără este în conflict de interese în problema organismelormodificate genetic. Va putea domnul Tabără să reprezinte obiectivinteresele agricultorilor şi consumatorilor români, dat fiindstrânsele sale legături contractuale cu compania Monsanto - cel maimare producător de organisme modificate genetic (OMG) din lume?",se arată într-un comunicat al organizaţiilor, remis luni agenţieiMEDIAFAX.

ONG-urile ataşează şi link-ul către un CV conform căruia Tabărăa deţinut funcţia de "director de proiecte de cercetare cu CNCSIV,unitatea de management a Băncii Mondiale, firma MONSANTO". Aceastăinformaţie nu se regăseşte în CV-ul lui Valeriu Tabără de pesite-ul Camerei Deputaţilor pentru legislatura 2008-2012 şi nici încel postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

În opinia ONG-urilor, România are o istorie nedemocratică legatăde cultivarea OMG, în care Valeriu Tabără a jucat un rol esenţialprin lobby-ul pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie, înacest sens organizaţiile indicând susţinerile şi interpelărileparlamentare ale demnitarului între 2005 şi 2006.

"De-a lungul întregii mele cariere de cadru didacticuniversitar, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi MedicinăVeterinară a Banatului din Timişoara şi de cercetător, amcolaborat, printre altele, şi cu Institutul de Stat pentru Testareaşi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) din cadrul MinisteruluiAgriculturii şi Dezvoltării Rurale. ISTIS este instituţia abilitatăsă testeze în scop ştiinţific, în condiţii de câmp - pe lângă alteplante - şi plante modificate genetic, pentru care companiiledeţinătoare ale dreptului de proprietate intelectuală auautorizaţie pentru introducerea deliberată în mediu, în scopştiinţific, emisă de Ministerul Mediului sau de către AgenţiaNaţională pentru Protecţia Mediului începând din anul 2008", aafirmat Tabără.

El a adăugat că pentru activitatea ştiinţifică depusă în cadruldiferitelor proiecte la care a participat sau pe care le-acoordonat în ultima perioadă nu a fost remunerat, cu excepţiaproiectului MAKIS în derulare la cele patru universităţi de ştiinţeagricole - Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara şi a unuiproiect sectorial de cercetare la Staţiunea de Cercetare şiDezvoltare Agricolă Lovrin, al cărui obiect de activitate esteobţinerea de soiuri de cânepă dioică şi cu conţinut scăzut întetrahidrocarbinol.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici