Tabără: Deciziile privind organismele modificate genetic vor fi luate pe baze ştiinţifice

Deciziile privind cultivarea organismelor modificate genetic vor fi luate pe baze ştiinţifice şi după consultarea mai multor autorităţi implicate în acest proces, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, după ce 73 de organizaţii neguvernamentale l-au acuzat de conflict de interese.

31 afişări
Imaginea articolului Tabără: Deciziile privind organismele modificate genetic vor fi luate pe baze ştiinţifice

Tabără: Deciziile privind organismele modificate genetic vor fi luate pe baze ştiinţifice (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"În legătură cu deciziile privind cultivarea OMG menţionez că, pe perioada mandatului meu, acestea vor fi luate pe baze ştiinţifice. În elaborarea poziţiei sale privind OMG, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va examina fiecare caz în parte, pe baza unei analize de fond în cadrul căreia vor fi luate în considerare atât aspectele tehnice şi economice, cât şi opinia ştiinţifică a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor privind evaluarea riscului asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului. De asemenea, poziţia României va fi elaborată, ca şi până în prezent, în colaborare cu celelalte autorităţi implicate: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, sub coordonarea Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului", afirmă Tabără într-un comunicat.

Valeriu Tabără s-ar afla în conflict de interese în problema organismelor modificate genetic, afirmă 73 de organizaţii neguvernamentale, care cer demiterea demnitarului, susţinând că acesta ar avea legături contractuale cu Monsanto, "cel mai mare producător de OMG".

"73 de ONG-uri din România îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de recenta re-numire a lui Valeriu Tabără la conducerea Ministerului Agriculturii. Motivul principal este acela că Valeriu Tabără este în conflict de interese în problema organismelor modificate genetic. Va putea domnul Tabără să reprezinte obiectiv interesele agricultorilor şi consumatorilor români, dat fiind strânsele sale legături contractuale cu compania Monsanto - cel mai mare producător de organisme modificate genetic (OMG) din lume?", se arată într-un comunicat al organizaţiilor, remis luni agenţiei MEDIAFAX.

ONG-urile ataşează şi link-ul către un CV conform căruia Tabără a deţinut funcţia de "director de proiecte de cercetare cu CNCSIV, unitatea de management a Băncii Mondiale, firma MONSANTO". Această informaţie nu se regăseşte în CV-ul lui Valeriu Tabără de pe site-ul Camerei Deputaţilor pentru legislatura 2008-2012 şi nici în cel postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

În opinia ONG-urilor, România are o istorie nedemocratică legată de cultivarea OMG, în care Valeriu Tabără a jucat un rol esenţial prin lobby-ul pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie, în acest sens organizaţiile indicând susţinerile şi interpelările parlamentare ale demnitarului între 2005 şi 2006.

"De-a lungul întregii mele cariere de cadru didactic universitar, la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara şi de cercetător, am colaborat, printre altele, şi cu Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. ISTIS este instituţia abilitată să testeze în scop ştiinţific, în condiţii de câmp - pe lângă alte plante - şi plante modificate genetic, pentru care companiile deţinătoare ale dreptului de proprietate intelectuală au autorizaţie pentru introducerea deliberată în mediu, în scop ştiinţific, emisă de Ministerul Mediului sau de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului începând din anul 2008", a afirmat Tabără.

El a adăugat că pentru activitatea ştiinţifică depusă în cadrul diferitelor proiecte la care a participat sau pe care le-a coordonat în ultima perioadă nu a fost remunerat, cu excepţia proiectului MAKIS în derulare la cele patru universităţi de ştiinţe agricole - Bucureşti, Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara şi a unui proiect sectorial de cercetare la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Lovrin, al cărui obiect de activitate este obţinerea de soiuri de cânepă dioică şi cu conţinut scăzut în tetrahidrocarbinol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici