Tabără: Proiectul legii de sancţionare a celor care nu îşi curăţă terenurile va intra în dezbatere

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, la Zlatna, că ministerul pe care îl conduce are pregătit un proiect de lege care prevede sancţionarea proprietarilor care nu îşi întreţin terenurile, propunerea urmând să intre în dezbatere în acest an.

503 afișări
Imaginea articolului Tabără: Proiectul legii de sancţionare a celor care nu îşi curăţă terenurile va intra în dezbatere

Tabără: Proiectul legii de sancţionare a celor care nu îşi curăţă terenurile va intra în dezbatere (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax Foto)

Valeriu Tabără a spus că problema sancţionării proprietarilor care nu îşi întreţin terenurile a apărut în ultimii ani, când în România suprafaţa de teren agricol necultivată era de circa trei milioane de hectare.

"Ne făceam mari probleme nu atât că erau necultivate, ci de faptul că ele provoacă costuri în plus şi mai ales atenuează calitatea celor cultivate, a producţiei agricole cultivate, la grâu, de pildă, buruienile sunt gazde de boli, de dăunători", a spus Tabără.

Ministrul Agriculturii a adăugat că, în ultimii ani, a scăzut suprafaţa de teren necultivată, astfel încât acum se pune problema igienizării terenurilor necultivate.

"N-a mai fost cazul să punem problema aşa. Trebuie să punem problema pentru ceea ce înseamnă igienizare: adică ai terenul, vrei să-l ţii în proprietate, atunci ţi-l cureţi, frate dragă, şi numai pe terenul curăţat cu bune practici agricole primeşti subvenţie chiar dacă nu-l cultivi", a spus Tabără.

El a afirmat că "problema sancţionării celor care nu-şi îngrijesc terenurile şi le lasă în voia sorţii e de actualitate", iar ministerul are pregătit un proiect în acest sens, căruia doreşte "să-i de-a drumul", însă nu a precizat ce ar însemna sancţionarea.

"Proiectul este făcut, trebuie să îi dăm drumul, să vedem, prin iniţiativă parlamentară sau prin Guvern", a spus Tabără.

Ministrul Agriculturii a precizat că, în mod cert, proiectul va fi luat în discuţie în acest an, iar până la începutul sesiunii parlamentare se va discuta forma prin care se va adopta.

"Vă asigur că în perioada următoare acest proiect va intra în dezbatere. Sesiunea parlamentară începe la 1 septembrie, o să discut cu domnul prim-ministru să vedem care este procedura cea mai bună", a spus Valeriu Tabără.

Ministrul Agriculturii a participat, sâmbătă, la Zlatna, la inaugurarea unui târg de animale modern, Tabără având întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene, dar şi cu crescători de animale din zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici