Tabelul cu pasaje din lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi puse faţă în faţă cu textele originale/ Sursa: Grupul de Investigaţii Politice - FOTO/ Îndrumătorul de doctorat, profesor universitar: E o mânăreală

În decembrie 2011, Laura Codruţa Kovesi a susţinut la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara teza de doctorat cu titlul "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal", pentru această lucrare primind calificativul magna cum laude. Grupul de Investigaţii Politice a analizat pragraf cu paragraf, în 2012, teza de doctorat şi a concluzionat că procurorul şef al DNA a copiat fără să folosească ghilimelele sau să indice sursele, lucrări cunoscute în domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar şi referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate.

8529 afișări
Imaginea articolului Tabelul cu pasaje din lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi puse faţă în faţă cu textele originale/ Sursa: Grupul de Investigaţii Politice - FOTO/ Îndrumătorul de doctorat, profesor universitar: E o mânăreală

Tabelul cu pasaje din lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi puse faţă în faţă cu textele originale/ Sursa: Grupul de Investigaţii Politice - FOTO/ Îndrumătorul de doctorat, profesor universitar: E o mânăreală

Reproducem mai jos paragrafele puse în oglindă de către Grupul de Investigaţii Politice, document realizat în 2012, la momentul la care Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a analizat dacă şeful DNA a plagiat sau nu. 

 

 

 

"GIP a transmis documentele care demonstrează plagiatul Laurei Codruţa Kovesi Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi Universităţii de Vest din Timişoara. Potrivit articolelor 20, alineatul 3, articolului 50, alineatul 2 şi articolului 69 alineatul 2 din Codul studiilor universitare de doctorat şi potrivit articolului 170, alineatul 1 din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale, titlul de doctor al Laurei Codruţa Kovesi trebuie retras, iar aceasta trebuie să răspundă în faţa legii", a afirmat la acel moment Grupul de Investigaţii Politice. 

Îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, reacţionează acum: E o mânăreală politică

Îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, prof. dr. Viorel Paşca, întrebat de autodenunţul depus de Sebastian Ghiţă în care susţine că a participat la falsificarea unui raport la teza de doctorat a procurorului-şef DNA, că este vorba "despre o mânăreală politică".

”Nu vedeţi ce scandal politic e? E o mânăreală politică", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, prof. dr. Viorel Paşca.

"Probabil că se urmăreşte demiterea ei, ăsta e scopul final. Nu dau pronosticuri, dar mai e o chestie care o uită – titlul este un act administrativ intrat în circuitul civil nu mai poate fi desfiinţat decât de instanţă”, a adăugat prof. dr. Viorel Paşca.

Îndrumătorul lucrării de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi a afirmat că la vremea respectivă nu existau "programe antiplagiat, cum există acum", dar sigur a verificat lucrarea cu referire, mai ales acolo unde se făceau referiri la surse.

"Sigur că are trimiteri la surse, acolo are mai multe trimiteri la multe articole publicate sub numele de Lascu Codruţa şi au zis că nu sunt ale ei, dar între timp şi-a schimbat numele şi a devenit Kovesi. Astea ar fi unele. Astăzi am văzut pe Internet nişte pasaje, chipurile, care ar fi preluate dintr-o lucrare a unuia Dragoman de la Colegiul Naţional de Apărare, numai că pasajul respectiv nu e unul semnificativ care intră sub protecţia dreptului de autor, pentru că ar trebui să vă uitaţi în lege să vedeţi ce intră sub protecţia legii dreptului de autor. Pasajul respectiv îl găsiţi în orice expunere de motive a unei legi sau declaraţii internaţionale privitoare la criminalitatea organizată care spunea cam aşa <în condiţiile globalizării criminalitatea organizată a devenit o industrie>. Un lucru banal pe care nu l-a descoperit Dragoman şi sunt convins că l-a preluat şi el dintr-un document internaţional şi care nu intră sub incidenţa protecţiei dreptului de autor”, a declarat profesorul.

Potrivit lui prof. dr. Viorel Paşca, în bibliografia de la sfârşitul lucrării este citat greşit numele unei autoare, dar în subsol paginii apare numele corect.

“O greşeală de ortografie nu invalidează o teză, găseşti şi în tratatele academiei chestiuni de genul acesta”, a afirmat Paşca.

Îndrumătorul lucrării a susţinut că până la comisia de etică, lucrarea a trecut pe la comisia de susţinere publică şi la comisia juridică a consiliului naţional de acordare a titlurilor. ”Dacă toţi îs proşti şi toţi sunt corupţi atunci asta e, na, ce să spun? Nu am niciun reproş să-mi fac” a spus Paşca. Acesta a susţinut că ”dacă este un blat cu comisia de etică, să-i cerceteze”.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care nmi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ, care vizează felul în care eu şi mai mulţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi", a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, la intrarea în Parchetul General.

În replică, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut că teza de doctorat este o lucrare care îi aparţine în totalitate, menţionând că nu a plagiat.

"Cu referire la teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal», ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor", a precizat procurorul-şef DNA, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici