Tablouri false atribuite unor pictori celebri, ca Nicolae Tonitza şi Nicolae Grigorescu. Unde au fost comercializate?

Mai multe tablouri atribuite în mod fals unor pictori celebri precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu şi Ştefan Luchian au fost comercializate de reprezentantul unei galerii de artă din Bucureşti.

654 afișări
Imaginea articolului Tablouri false atribuite unor pictori celebri, ca Nicolae Tonitza şi Nicolae Grigorescu. Unde au fost comercializate?

Nicolae Tonitza

Anchetatorii au anunţat că pentru comercializarea tablourilor false, lucrările artistice ar fi fost însoţite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii. În documente se menţiona în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparţinut acestora.

Ca urmare, joi, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului şef secţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, efectuează 10 percheziţii domiciliare, la sediul unei instituţii de cultură şi locuinţele şi sediile unor persoane fizice şi juridice, situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Iaşi şi Botoşani.

În cauză, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi evaziune fiscală.

În urma investigaţiilor efectuate a reieşit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiţi clienţi, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiţi, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu şi Ştefan Luchian.

Percheziţiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum şi ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri şi orice mijloace folosite în activitatea infracţională.

În cadrul acţiunii, sunt puse în aplicare două mandate de aducere şi au fost citaţi 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici