Ţara cu şomaj record în rândul tinerilor: 21,3%. Guvernul a decis să nu mai publice datele

Dezbaterea care s-a născut este dacă studenţii care caută un loc de muncă înainte de absolvire sunt consideraţi ca parte a forţei de muncă.

737 afișări
Imaginea articolului Ţara cu şomaj record în rândul tinerilor: 21,3%. Guvernul a decis să nu mai publice datele

Ţara cu şomaj record în rândul tinerilor: 21,3%. Guvernul a decis să nu mai publice datele

China a decis să suspende publicarea datelor lunare privind şomajul în rândul tinerilor. Anunţul a fost motivat astfel de Oficiul Naţional de Statistică: „Economia şi societatea sunt în continuă dezvoltare şi schimbare. Activitatea statistică trebuie îmbunătăţită permanent”.

Ergo, metoda de calcul a şomajului între 18 şi 24 de ani va trebui să fie reconsiderată. Dacă şomajul general este de 5,3%, şomajul în rândul tinerilor a ajuns la 21,3% în iulie: un record istoric. Cel puţin în zonele urbane, deoarece datele pe care China a început să le publice în 2018 nu includ zonele rurale.

Autorităţile nu au furnizat nicio cronologie privind suspendarea, dar purtătorul de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică a declarat într-o conferinţă de presă că sunt în curs de discuţii dacă studenţii care îşi caută un loc de muncă înainte de absolvire ar trebui să fie consideraţi ca parte a forţei de muncă şi că este nevoie de investigaţii suplimentare. 

Inevitabil, decizia poate fi considerată un indicator al dificultăţilor de relansare a economiei chineze. Pe Weibo, o reţea de socializare chineză comparabilă cu Twitter, mulţi au pus la îndoială motivaţia oficială.

Cifra ar putea fi mai mare

Există şi cei care cred că situaţia reală este mai proastă. Printre ei, Zhang Dandan, profesor asociat de economie la Şcoala Naţională de Dezvoltare a Universităţii din Peking, care susţine că numărul real este chiar mai mult decât dublu.

De fapt, Zhang ia în considerare un al treilea grup de tineri în număr: cei care „nu au loc de muncă, nu au educaţie sau pregătire” şi nu caută activ de lucru. Aşa-zişii neets. Cu adăugarea acestui grup, estimat de Zhang la aproximativ 16 milioane, s-ar ajunge chiar la 46,5%.

Banca Populară Chineză a redus ieri, în mod neaşteptat, ratele dobânzilor-cheie, pentru a doua oară în trei luni, pentru a încerca să stimuleze redresarea, după ce cel mai mare dezvoltator imobiliar privat din China, Country Garden, a estimat pierderi de până la 7,6 miliarde de dolari în primele şase luni ale anului 2023.

O lovitură pentru un sector care este în mod tradiţional un motor al economiei chineze şi care a avut deja de suferit dificultăţile enorme ale Evergrande şi ale multor altor jucători privaţi, în ultimii doi ani.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici