Tăriceanu, despre parteneriatul civil: Nu vreau să ne asumăm paternitatea proiectului, ci a ideii/ Turcan: Proiectul este o manevră a PSD pentru a abate atenţia de la eşecul referendumului

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, la Parlament, că ALDE nu vrea să-şi asume „paternitatea” proiectului de lege privind parteneriatul civil, ci doar paternitatea ideii, acesta menţionând că nu a discutat pe această temă cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

666 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre parteneriatul civil: Nu vreau să ne asumăm paternitatea proiectului, ci a ideii/ Turcan: Proiectul este o manevră a PSD pentru a abate atenţia de la eşecul referendumului

Tăriceanu, despre parteneriatul civil: Nu vreau să ne asumăm paternitatea proiectului, ci a ideii

„Nu, nu vreau să ne asumăm paternitatea, decât paternitatea ideii, paternitatea proiectului nu, pentru că el a fost elaborat de jurişti din CNCD şi în discuţii cu asociaţia ACCPET. Renate Weber mi-a spus că a parcurs proiectul, are câteva amendamente de făcut, câteva observaţii, mi-a spus că proiectul este bun şi poate să constituie o bază de dezbatere în Parlament", a declarat, marţi, la Parlament, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a adăugat că va fi o întâlnire cu organizaţiile neguvernamentale, inclusiv Accept, şi cu jurişti din cadrul Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) marţi la Parlament.

„Înainte de derularea referendumului am anunţat că colega mea, membră a Parlamentului European, Renate Weber, a discutat cu ONG-uri care promovează, susţin drepturile minorităţilor LGBT despre necesitatea promovării unui proiect de lege care vizează parteneriatul civil. Acest proiect este elaborat împreună cu o serie de jurişti de valoare de la CNCD, care au discutat şi cu organizaţiile neguvernamentale, cu organizaţia ACCEPT, din informaţiile pe care le am", a explicat Tăriceanu.

Totodată, preşedintele liberal-democrat a mai spus că la discuţii va participa din partea ALDE Steluţa Cătăniciu.

"Acest proiect va face obiectul unei discuţii, dacă nu cumva chiar astăzi. Colega mea Steluţa Cătăniciu ştiam că urmează să participe, împreună cu reprezentanţi din celelalte grupuri parlamentare care s-au raliat iniţiativei noastre de discutare, o discuţie preliminară şi după aceea, sigur, eventual putem să acceptăm o asumare în comun şi din partea altor grupuri parlamentare a unui astfel proiect de lege care să intre în dezbaterea Parlamentului”, a completat liderul ALDE.

Întrebat despre proiectul anunţat de social-democraţi, Tăriceanu a replicat: „Cred că e acelaşi proiect”.

Liderul ALDE a afirmat că nu a discutat cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre legea parteneriatului civil.

Deputatul PSD Florin Manole a declarat, marţi, că proiectul de lege privind parteneriatul civil va reglementa viaţa familială pentru persoanele de acelaşi sex sau care nu sunt căsătorite, însă acestea nu vor putea să adopte copii. Parteneriatul civil se va încheia la starea civilă, anunţă deputatul.

De asemenea, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu (PSD), a spus, luni, că parlamentari „din tot spectrul politic” vor depune săptămâna viitoare un proiect de lege privind reglementarea parteneriatului civil.

Turcan: Este o manevră a PSD pentru a abate atenţia de la eşecul referendumului

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat, marţi, că proiectul de lege privind parteneriatul civil este „o manevră” a PSD pentru a distrage atenţia de la eşecul asumat de partid, după invalidarea referendumul pentru redefinirea familiei.

„Este o manevră politicianistă lansată să abată atenţia de la un eşec crunt pe care ei l-au înregistrat pentru că au lansat un referendum pentru acoperi neputinţa de la guvernare. Au demonstrat încă o dată că sunt dispuşi să folosească buna credinţă a românilor pentru a-şi acoperi gravele erori sau incompetenţa”, a afirmat Turcan, marţi la Parlament.

Aceasta a adăugat că nu va vota pentru susţinerea proiectului de lege, dacă iniţiativa legislativă va fi asumat de PSD.

„Să semnez un proiect pus în dezbatere de PSD este ca şi cum aş gira în alb un demers al PSD care pâna acum a avut doar demersuri mincinoase şi cinice la adresa poporului român. Pe mine nu o să mă auziţi că voi semna un demers al PSD. Aştept să văd solicitări din parte apersoanelor care se simt vătămate în încălcarea drepturilor civile. Să particip la discuţii transparente şi asumate în mod direct de oameni responsabili şi după aceea voi lua în considerare un demers parlamentar. Dar să afirm că voi asuma un demers al PSD este ca şi cum brusc i-aş credibiliza”, a completat deputatul PNL.

Raluca Turcan a precizat că România trebuie să fie o ţară europeană, în care toate drepturile individuale să fie respectate.

„Încă din momentul lansării iniiativei cetăţeneşti, poziţia pe care am avut-o constant a fost că România trebuie să fie o ţară europeană în care toate drepturile individuale trebuie să fie respectate şi garantate. În acest sens dacă există drepturi civile care sunt încălcate în monentul de faţă pentur persoanele de acelaşi sex, aceste drepturi civile trebuie întărite şi legislaţia trebuie corectată. Eu, ca parlamentar, nu voi ezita să urmăresc ca prin legislaţie să existe aceleaşi drepturi garantate pentru toate persoanele indiferent de orientarea sexuală, religie sau etnie”, a conchis Turcan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici