Tăriceanu: E un paradox. Comisia de la Veneţia a avizat revizuirea Constituţiei care acum nu mai e bună/ Despre protocoale: Pentru mine e o satisfacţie că problema e văzută de Comisie

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, referitor la faptul că experţii Comisiei de la Veneţia recomandă revizuirea Constituţiei, că tot ei şi-au dat avizul la modificarea Legii Fundamentale în anii 1991 şi 2003, iar acum cer din nou, în mod paradoxal, acelaşi lucru.

437 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: E un paradox. Comisia de la Veneţia a avizat revizuirea Constituţiei care acum nu mai e bună/ Despre protocoale: Pentru mine e o satisfacţie că problema e văzută de Comisie

Tăriceanu vorbeşte despre paradoxul privind avizul Comisiei de la Veneţia pentru revizuirea Constituţiei

"Comisia de la Veneţia recomandă revizuirea Constituţiei. Aici e un paradox. În 1991 Comisia de la Veneţia a primit şi şi-a dat avizul pe acele modificări. Deci Constituţia în 1991 şi în 2003 era bună, astăzi nu mai e bună şi trebuie revizuită", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi seară, la Digi 24.

Despre recomandările Comisiei de la Veneţia care impun o revizuire a Constituţiei, preşedintele Comisiei pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a spus, marţi, că acestea vor fi avute în vedere în momentul în care un astfel de demers va fi iniţiat.

Referitor la Codul Penal şi Codul de Procedura Penală, Iordache spune că experţii Comisiei de la Veneţia recomandă reevaluarea soluţiilor legislative adoptate, în acord cu respectarea strictă a deciziilor Curţii Constituţionale.

Deputatul PSD a adăugat, în comunicatul de presă transmis de Camera Deputaţilor, că experţii Comisiei de la Veneţia au fost induşi în eroare de către unii reprezentanţi ai autorităţilor române cu care s-au întâlnit, menţionând în acest sens criticile lui Klaus Iohannis, ale procurorului general, Augustin Lazăr, a fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Despre protocoale: Pentru mine e o satisfacţie că problema e văzută de Comisie
 
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că pentru el este o satisfacţie faptul că experţii Comisiei de la Veneţia au menţionat în avizul lor problema protocoalelor secrete ale SRI cu instituţii din sistemul juridic, însă e surprins că oficialii nu spun nimic despre efectele acestora asupra cetăţenilor.
 
"Comisia de la Veneţia a spus să se revizuiască mecanismele de supraveghere a magistraţilor şi rolul şi mecanismele de control ale serviciilor secrete. Pentru mine, nu pentru mine personal, este o satisfacţie, penru că a existat o dezbatere îndelungă, toată această chestiune cu protocoalele, iată că experţii Comisiei de la Veneţia afirmă că vede această problemă şi trebuie rezolvată. Mie mi se pare că asta prezintă o problemă foarte serioasă pentru România", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi seară, la Digi 24.
 
Liderul ALDE a adăugat că are o prioritate diferită de Comisia de la Veneţia şi că a fost surprins, totodată, de faptul că experţii europeni au evitat să abordeze, în avizul dat, impactul pe care l-a avut asupra cetăţenilor modul defectuos de funcţionare a justiţiei din cauza protocoalelor.
 
"Au început demersuri, desecretizarea protocoalelor, abrogarea lor. Pentru mine proioritatea e uşor diferită. Eu sunt puţin surprins pentru că preocuparea lor e asupra unor instituţii şi independenţa lor. Aici nu am nimic de reproşat, dar Comisia evită complet să spună impactul şi modul defectuos de funcţionare a justiţiei asupra cetăţeanului şi Comisia de la Veneţia nu scoate niciun cuvinţel despre cetăţean", a completat Tăriceanu.
 
Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.
 
Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia "exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici