Tăriceanu, foarte deranjat de cum a fost tratat cazul Crulic

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a spus ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, că este "foarte deranjat" de modul în care a fost tratată situaţia lui Claudiu Crulic şi i-a cerut să prezinte până joi un raport în acest caz şi măsurile luate.

27 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, foarte deranjat de cum a fost tratat cazul Crulic

Tăriceanu, foarte deranjat de cum a fost tratat cazul Crulic (Imagine: Mediafax Foto)

"Am văzut modul în care ambasadele şi consulatele altor ţări se implică în protejarea intereselor şi drepturilor cetăţenilor statelor pe care le reprezintă. Mă aştept ca şi ambasadele României, indiferent că sunt în Polonia sau în altă parte, să aibă aceeaşi atitudine", a mai spus Tăriceanu.

Totodată, premierul i-a cerut lui Adrian Cioroianu să fie înştiinţat în legătură cu măsurile care se impun în urma controlului MAE, în cazul în care se constată că au existat disfuncţionalităţi în activitatea ambasadei României în Polonia sau a funcţionarilor de la Ministerul de Externe.

"Nu vreau ca raportul să includă doar o constatare amplă a situaţiei, ci şi un set de măsuri care îi privesc pe cei responsabili de această tragedie", a subliniat Tăriceanu.

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, marţi, în prezenţa ambasadorului polonez la Bucureşti, Jacek Paliszeski, că a fost trimisă o echipă de control la Ambasada României de la Varşovia, pentru a stabili circumstanţele decesului lui Claudiu Crulic.

Cioroianu a mai anunţat că o anchetă a Procuraturii poloneze, dar şi a Seimului a fost lansată în acest caz. Cioroianu a dat asigurări că autorităţile române vor insista pentru elucidarea circumstanţelor decesului lui Crulic.

La rândul său, ambasadorul Poloniei, Jacek Paliszeski, şi-a exprimat regretul faţă de deznodământul tragic al cazului Crulic, transmiţând condoleanţe familiei victimei şi a precizat că autorităţile poloneze fac investigaţii serioase, prima anchetă fiind iniţiată de procuratura din Cracovia la 20 februarie.

Ambasadorul a spus că alte două anchete sunt în desfăşurare la Curtea de Justiţie din Cracovia privind aspecte juridice ale morţii lui Claudiu Crulic, dar şi rolul autorităţilor penitenciarului în decesul românului.

Românul Claudiu Crulic a murit într-un spital polonez, după ce a intrat în greva foamei, protestând faţă de arestarea sa de către autorităţile de la Varşovia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici