Tăriceanu la Stânca-Costeşti: Ne îndreptăm spre finalul situaţiei critice

Situaţia de la barajul Stânca-Costeşti începe să se amelioreze, iar acumulările de apă vor fi deversate fără ca localităţile din aval să fie inundate, a declarat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu.

110 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu la Stânca-Costeşti: Ne îndreptăm spre finalul situaţiei critice

Tăriceanu la Stânca-Costeşti: Ne îndreptăm spre finalul situaţiei critice

El a asigurat că barajul reprezintă o construcţie sigură şi nu există niciun risc din punct de vedere al exploatării.

"Ne îndreptăm spre finalul situaţiei critice", a spus Tăriceanu.

Şeful Guvernului a ajuns, miercuri, la barajul Stânca-Costeşti (judeţul Botoşani), împreună cu ministrul Mediului, ministrul Internelor şi Reformei Administrative şi specialişti în domeniul hidrotehnic, pentru a verifica situaţia şi modul în care apa este deversată de către autorităţi. Înainte de a se întâlni cu autorităţile locale, premierul a survolat zona mai multe minute cu un elicopter.

Experţii români şi moldoveni care au analizat, marţi noapte, situaţia lacului de acumulare de la Stânca-Costeşti au decis, în urma şedinţei încheiate în jurul orei 23.40, că nu este necesar să schimbe volumul de apă la care să fie golit barajul, rămânând valabil debitul decis anterior.

"La ora actuală nu este necesară schimbarea soluţiei găsite în urmă cu câteva ore", a declarat agenţiei MEDIAFAX, la finalul şedinţei de marţi noapte, ministrul Mediului, Korodi Attila, aflat la Stânca-Costeşti.

Hidrologii au actualizat, marţi, la nici trei ore de la momentul emiterii, avertizarea hidrologică privind codul roşu, extinzând codul roşu şi pe zona riverană Prutului, în aval de barajul de la Stânca-Costeşti, golit controlat cu un debit ce depăşeşte cota de pericol.

Autorităţile române şi moldovene au decis, marţi după-amiază, în jurul orei 18.30, ca barajul de la Stânca-Costeşti să fie golit cu un debit de 850 de metri cubi pe secundă.

Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Petre Stanciu, a anunţat, miercuri dimineaţă, că debitele Siretului şi Prutului sunt în scădere şi că nu mai există viituri din amonte şi nici pericol în zona acumulării Stânca-Costeşti, "exploatată în siguranţă".

Barajul Stânca-Costeşti a fost construit pe râul Prut, la graniţa României cu Republica Moldova, odată cu lucrările la centrala hidroelctrică, şi formează cel mai mare lac de acumulare din ţară, cu o suprafaţă de 59 kilometri pătraţi. De asemenea, Stânca-Costeşti este un punct de trecere a frontierei între Romania şi Republica Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici