Tăriceanu: Majorarea salariului minim nu este oportună

Majorarea salariului minim nu este oportună în acest moment şi ar reprezenta o decizie iresponabilă şi contraproductivă cu efecte inflaţioniste, a declarat premierul Tăriceanu, care a făcut apel către sindicate pentru a înţelege că politica salarială trebuie corelată cu indicatorii economici.

20 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Majorarea salariului minim nu este oportună

Tăriceanu: Majorarea salariului minim nu este oportună (Imagine: Mediafax Foto)

Sindicaliştii au încheiat prima zi de proteste în faţa sediilor ministerelor Muncii şi Finanţelor, anunţând că vor continua acţiunile şi în zilele următoare, iar dacă Guvernului nu va aproba majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei de la 1 iulie, vor organiza un miting de amploare.

Aproximativ o sută de sindicalişti au pichetat, miercuri, timp de trei ore, sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor, cerând Guvernului majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei din 1 iulie, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.

Sindicaliştii susţin că deşi, cu 30 de zile în urmă, ministrul Muncii declara că în primul semestru al anului 2008 încasările la buget au depăşit cu 8% previziunile, în prezent acesta justifică refuzul Guvernului de a-şi respecta angajamentul prin faptul că nu sunt fonduri la buget pentru creşterea salariului minim pe economie.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, marţi, că a primit de la reprezentanţii confederaţiilor sindicale un memoriu adresat premierului Călin Popescu Tăriceanu cu argumentaţiile majorării salariului minim de la 500 la 540 de lei, începând din 1 iulie.

Păcuraru s-a întâlnit, în urmă cu o săptămână, cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, cu reprezentanţi ai Comisiei Naţionale de Prognoză, şi cu cei ai sindicatelor şi ai patronatelor, pentru a vedea în ce măsură majorarea salariului minim de la 500 de lei la 540 de lei este posibilă de la 1 iulie.

Păcuraru spunea, săptămâna trecută, că premierul Tăriceanu se va consulta cu sindicatele, patronatele şi reprezentanţii Ministerelor Muncii şi Economiei în privinţa posibilităţii de majorare a salariului minim.

"Degeaba majorezi salariile dacă cresc preţurile. În 2007, salariile au fost majorate cu 21 la sută, în condiţiile în care productivitatea muncii a crescut cu doar 11-12 procente. Există riscul ca inflaţia să anuleze creşterea economică de până acum", a mai precizat ministrul Paul Păcuraru.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei şi, dacă indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici