Tăriceanu spune că e nevoie de Comisia pentru Adevăr pentru situaţii precum protocolul secret din 2016: „Oamenii vor prinde curaj”

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, la Mamaia, că este nevoie de o Comisie pentru Adevăr, astfel încât situaţii precum protocolul secret din 2016 dintre PG şi SRI să iasă la iveală, iar oamenii să prindă curaj şi să facă dezvăluiri.

2668 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu spune că e nevoie de Comisia pentru Adevăr pentru situaţii precum protocolul secret din 2016: „Oamenii vor prinde curaj”

Tăriceanu despre protocolul PG-SRI publicat de Darius Vâlcov: De unde a apărut? De unde i-a venit?

Tăriceanu spune că o Comisie pentru Adevăr va ajuta oamenii să spună ceea ce ştiu, aşa cum Vâlcov şi-a asumat publicarea protocolului pe pagina sa de Facebook.

"Eu mă bucur să acestea reiau, într-un fel sau altul, o temă pe care am lansat-o cred că în urmă cu un an. Am vorbit de necesitatea creări unei Comisii a Adevărului şi Reconcilierii. Trebuie scoase la lumină toate aceste legături pe care le numeam oculte. Astăzi nu mai sunt oculte. Numai că noi ştim o parte din protocoale", a spus preşedintele Senatului, la Mamaia.

”Nu numai ei. (nr.: şeful SRI şi procurorul general). S-ar putea să vină la audieri (,.r.: în comisie) oameni care vin să mărturisească lucruri pe care nu le ştim. Eu, spre exemplu, nu am aflat încă – poate e interesul vostru jurnalistic şi o să aflu şi eu cu ocazia asta – de unde a apărut protocolul. Cine l-a scos la lumină? Protocolul secret între SRI şi Parchet. Adică ştim că l-a pus Vâlcov pe pagina de Facebook, dar de unde i-a venit lui Vâlcov? Cine i l-a adus?”, a spus Tăriceanu, care afirmă şi că sunt multe lucruri ascunse, iar oamenii se vor simţi protejaţi să le spună.

Întrebat, de asemenea, despre comisia de anchetă a protocoalelor secrete, şeful ALDE a răspuns că aceasta va trebui să aibă o finalitate.

”Care e finalitatea pe care o văd eu? Pe baza audierilor să fie capabilă să facă o analiză şi să facă recomandări. Şi pentru acest lucru cred că ar fi binevenită prezenţa unor personalităţi juridice. Şi din alte ţări”, a declarat Tăriceanu.

Întrebat dacă, în opinia sa, trebuie demişi directorul SRI, Eduard Hellvig, şi procurorul general Augustin Lazăr, Tăriceanu a răspuns: ”Nu pot să spun, dar comisia mă aştept să facă unele recomandări. Nu ştiu dacă poate comisia să facă astfel de recomandări (de demitere - n.r.), nu cred. Sunt tentat să cred că nu poate să facă aşa ceva. Poate, în schimb, să constate anumite defecţiuni la nivel legislativ, de funcţionare instituţională, de încălcări de lege şi să facă recomandări în acest plan. Dar să propună înlocuiri, nu cred”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici