Tăriceanu vrea ca instructorii şi inspectorii de zbor să beneficieze de pensie de serviciu

Călin Popescu Tăriceanu a depus la Senat un proiect care prevede ca piloţii instructori de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă şi inspectorii Autorităţii Aeronautice Civile Române să beneficieze de pensie de serviciu, dacă au vârsta de minim 50 de ani şi o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani.

477 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu vrea ca instructorii şi inspectorii de zbor să beneficieze de pensie de serviciu

Tăriceanu vrea ca instructorii şi inspectorii de zbor să beneficieze de pensie de serviciu

Proiectul depus de preşedintele Senatului prevede modificarea şi completarea Legii nr.223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant din aviaţia civilă din România.

"Piloţi, piloţi instructori de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, însoţitorii de bord/membri ai echipajului de cabină, paraşutişti, personalul de inspecţie în zbor şi inspectorii Autorităţii Aeronautice Civile Române care au vârsta minim 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant neprofesionist", prevede iniţiativa liderului ALDE.

În forma în vigoare, legea nu includea piloţii instructori de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă sau personalul de inspecţie în zbor şi inspectorii Autorităţii Aeronautice Civile Române.

"Art 42¹ (1) Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii de pensionare: a) piloţi, însoţitori de bord/membri ai echipajului de cabină cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist", stipulează actul normativ în vigoare.

De asemenea, în Legea 223/2007, modificată prin Legea 83/2015, care este în vigoare, la art. 42², prevede că: "Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 42¹ alin. (1) are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare".

Conform legii în vigoare, "venitul total brut realizat într-o lună, care stă la baza calculului pensiei de serviciu de către casele teritoriale de pensii, reprezintă suma veniturilor prevăzute la art. 42 lit. a), b), c) şi e) şi va fi menţionat în documentul emis de către angajator, pe răspunderea acestuia".

Iniţiativa lui Tăriceanu are scopul de a elimina inechităţile existente în acordarea drepturilor salariale stabilite de lege după pensionare pentru personalul aeronautic civil din aviaţia civilă.

"Modificările şi completările pe care această iniţiativă le avansează la Legea 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant din aviaţia civilă din România au ca scop îndreptarea, clarificarea şi reglementarea într-un mod onest şi unitar a prevederilor privind drepturile salariale ale piloţilor, piloţilor instructori, însoţitori de bord/membri ai echipajului de cabină, paraşutiştilor, personalului de inspecţie în zbor, inspectorilor Autorităţii Aeronautice Civile, dar şi a piloţilor instuctori, piloţi instructori-inspectori de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, categorii exceptate de la aceste prevederi", precizează şeful Senatului, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiativa legislativă a lui Călin Popescu Tăriceanu este depusă la Senat, prima cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici