Tatăl pilotului care a murit la Clinceni şi alte patru persoane au fost audiate

Tatăl pilotului care a murit în accidentul aviatic de la Clinceni şi alte patru persoane au fost audiate, sâmbătă, urmând să fie luate declaraţii de la toţi martorii, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul de investigaţii din Ministerul Transporturilor, Mircea Ciucă.

230 afișări
Imaginea articolului Tatăl pilotului care a murit la Clinceni şi alte patru persoane au fost audiate

Tatăl pilotului care a murit la Clinceni şi alte patru persoane au fost audiate

Mircea Ciucă a precizat că ancheta în cazul accidentului de vineri seară, de la Clinceni, în urma căruia pilotul Mugurel Uţă a murit, a ajuns la etapa în care sunt luate declaraţii de la toţi martorii. El a mai spus că nu ştie exact câte persoane au asistat la producerea accidentului, dar că în cursul zilei de sâmbătă toţi cei care au văzut ce s-a întâmplat ar trebui să fie audiaţi.

Potrivit lui Ciucă, aparatul de zbor care s-a prăbuşit în apropierea Aerodromului Clinceni era pilotat de obicei de Mugurel Uţă şi de tatăl acestuia, Gheorghe Uţă, dar este posibil să fi fost şi alte persoane care au zburat cu acest avion privat.

"Declaraţiile martorilor sunt, deocamdată, confidenţiale, până când vom putea trage nişte concluzii precise în acest caz", a declarat Ciucă.

Directorul de investigaţii din Ministerul Transporturilor a adăugat că mai multe informaţii privind cauzele care au dus la producerea accidentului ar putea fi aflate în cursul săptămânii viitoare, când va începe şi evaluarea tehnică a bucăţilor din aparatul de zbor prăbuşit în apropierea Aerodromului Clinceni.

Mircea Ciucă, a declarat, vineri seară, că după decolarea de pe Aerodromul Clincei pilotul a simulat o defecţiune la motor în timpul unui zbor de antrenament privind aterizarea în situaţii de urgenţă, a intrat în picaj şi s-a prăbuşit.

Avionul ultrauşor, privat, de tip Festival, care s-a prăbuşit, vineri seară, la scurt timp de la decolarea de pe Aerodromul Clinceni, era pilotat de Mugurel Uţă. Pilotul, în vârstă de 37 de ani, activa la Clubul Sportiv Aeronautic "Acvila Team", care îşi desfăşoară activitatea de zbor pe acest aerodrom. Potrivit site-ului "Acvila Team", Mugurel Uţă era pilot comandant şi avea la activ 324 de ore de zbor.

Tatăl lui Mugurel Uţă, Gheorghe Uţă, a fost pilot instructor, în prezent fiind pensionar, iar mama pilotului a fost instructor de paraşutism. Gheorghe Uţă activează la Clubul Sportiv Aeronautic "Acvila Team" şi are aproape 14.000 de ore zbor.

În 1984, în timp ce făcea repetiţie pentru Ziua Aviaţiei Austriei, Gheorghe Uţă s-a prăbuşit cu avionul. În urma accidentului şi-a rupt ambele picioare şi maxilarul. Ulterior, până în 1991, a fost instructor coordonator în cadrul Aeroclubului României, apoi a revenit la Aeroclubul Bucureşti - Clinceni. În 1998, când s-a pensionat, Gheorghe Uţă avea 500 de ore de zbor de planor şi 11.000 de ore de zbor pe toate tipurile de avioane ZLIN, specifice acrobaţiilor aeriene.

În urmă cu o lună, pe Aerodromul Clinceni a avut loc un alt accident aviatic în care comandantul aerodromului, Mihai Dobre Ţone, şi-a pierdut viaţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici