Taxa de salubrizare, dublată în Sectorul 4. Primăria: Costurile de colectare a deşeurilor s-au mărit

De la 1 ianuarie, locuitorii Sectorului 4 vor trebui să plătească o taxă de salubrizare majorată, de la 5 la 12 lei de persoană, reprezentanţii Primăriei justificând că au luat această decizie pentru că s-au mărit foate mult costurile de colectare a deşeurilor.

675 afișări
Imaginea articolului Taxa de salubrizare, dublată în Sectorul 4. Primăria: Costurile de colectare a deşeurilor s-au mărit

Taxa de salubrizare, dublată în Sectorul 4. Primăria: Costurile de colectare a deşeurilor s-au mărit

Taxa de salubrizare a fost stabilită în urma hotărârii Consiliului Local al Sectorului 4 nr. 347/18.12.2017, în cuantum de 12 lei de persoană/lună pentru persoanele fizice, precum şi în cuantum de 80 de lei/metru cub pentru persoanele juridice. Ea a fost mărită de la 5 lei de persoană.

„În ceea ce priveşte motivele care au dus la majorarea taxei, trebuie să ţinem cont de faptul că salubrizarea este un domeniu cu impact asupra mediului, intens reglementat la nivel european, ceea ce generează o serie de rigori aplicabile inclusiv Sectorului 4. Trebuie aşadar să depunem eforturi, inclusiv de ordin investiţional, pentru atingerea obiectivelor de colectare selectivă a deşeurilor, care va deveni obligatorie în următorii ani. De exemplu, caietul de sarcini pentru licitaţia în curs prevede dotarea cu sisteme şi echipamente performante de colectare şi de selectare a deşeurilor. Acestor considerente li se adaugă şi alţi factori care conduc la creşterea costurilor de salubrizare: majorarea salariului minim pe economie (angajaţii din acest domeniu sunt remuneraţi cu salariul minim), creşterea preţului la carburanţi, identificarea corectă a cantităţii de deşeu produs de fiecare persoană fizică şi juridică ce a putut fi stabilită în decursul intervalului de timp în care ADP Sector 4 prestează aceste servicii etc”, au precizat reprezentanţii Primăriei Secteorului 4, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

De asemenea, un alt aspect invocat de conducerea Primăriei este suprataxa de mediu, în cuantum de 120 lei/tonă de deşeu pe care fiecare unitate teritorială va trebui să o achite pentru a se alinia la normele europene impuse în domeniu.

Dacă va fi achitată până la finalul lunii martie, taxa va fi de 9.6 lei de persoană/pe lună, aplicâdu-se reducerea de 20% prevăzută în HCL-ul menţionat mai sus, pentru persoane fizice. În cazul persoanelor juridice, inclusiv PFA-uri, plata în primele trei luni ale anului va însemna o reducere de 60% a taxei de salubrizare. Toate plăţile se pot efectua la casieriile DGITL de luni până vineri, între orele 08.30 – 20.00, precum şi sâmbăta, între orele 08.30 – 14.00. Plata este disponibilă şi on-line, pe www.dgitl.ro şi pe www.ghiseul.ro, precum şi prin mandat postal, ordin de plată sau POS”, mai spun reprezentanţii Primăriei Sectorului 4.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici