Teste gratuite pentru depistarea osteoporozei, în octombrie

Ostoporoza poate fi depistată precoce chiar atunci când sunt doar procente mici de pierdere de masă osoasă, printr-un test Dexa care utilizează radiaţie X de energie joasă, făcut gratuit, în octombrie, în mai multe centre din România, în cadrul campaniei pentru prevenirea maladiei.

5954 afișări
Imaginea articolului Teste gratuite pentru depistarea osteoporozei, în octombrie

Teste gratuite pentru depistarea osteoporozei, în octombrie (Imagine: Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)

Compania Sanofi-Aventis sprijină persoanele cu risc de osteoporoză şi le încurajează să meargă la medic pentru a depista boala cât mai devreme.

"6 luni pot schimba viaţa. Tocmai de aceea, pacienţii cu osteoporoză au nevoie de un tratament care să ofere protecţie anti-fractură cât mai rapid şi pentru tot scheletul (vertebral, non-vertebral şi şold)", a declarat, luni, medical advisor Sanofi-Aventis, Marius Albulescu.

Potrivit statisticilor mondiale, osteoporoza afectează 75 de milioane de persoane în Europa, SUA şi Japonia. Numai în anul 2000, în lume s-au produs nouă milioane de fracturi osteoporotice, o femeie din trei şi un bărbat din cinci în vârstă de peste 50 ani putând avea asemenea fracturi, a spus medicul.

Totodată, o fractură anterioară creşte riscul unei alte fracturi cu 86 la sută.

"Susţinem o parte din terapia şi diagnosticarea osteoporozei. Avem de ani de zile şi vom avea în continuare în farmacii şi cabinete medicale nouă osteodensitometre pentru testări gratuite de osteoporoză. În luna octombrie, aparatele vor fi în Bucureşti, Câmpulung Moldovenesc, Roman şi Iaşi. Sprijinul nostru este chiar mai mare pentru cei depistaţi cu osteoporoză - compensăm financiar 100% testul Dexa şi uneori oferim gratuit şi parte din terapie", a susţinut Marius Albulescu.

La rândul său, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, Cătălin Codreanu, a declarat că 2009 va fi al doilea an când, de Ziua Internaţională a Osteoporozei, "se face o chemare la acţiune cu scopul de a mobiliza puterea milioanelor de votanţi, plătitori de taxe şi cetăţeni preocupaţi de îmbunătăţirea politicilor sanitare în sistemele guvernamentale şi private din toată lumea".

Pentru stabilirea densităţii masei osoase (DMO) sunt disponibile mai multe tipuri de teste, dar cel mai precis este DXA (absorbţiometria duală cu raze X). DXA utilizează radiaţie X de energie joasă capabilă să detecteze chiar şi procente mici de pierdere de masă osoasă, măsurătorile fiind efectuate la nivelul coloanei vertebrale şi şoldului, a adăugat preşedintele Ligii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a definit o serie de valori-limită pentru osteoporoză. Valoarea de referinţă este dată de densitatea minerală osoasă normală la o femeie tânără în jurul vârstei de 25 ani. Osteoporoza este definită atunci când DMO a unei persoane este de peste 2,5 ori mai mică decât valoarea de referinţă.

Osteopenia - scăderea masei osoase, dar nu atât de mult ca în osteoporoză -, este diagnosticată atunci când DMO măsurată este între 1 şi 2,5 ori mai mică decât valoarea de referinţă de la adultul tânăr.

"Dacă rezultatul testului DMO confirmă diagnosticul de osteopenie sau osteoporoză, asta nu înseamnă că automat veţi suferi o fractură. Există un număr de tratamente disponibile pe care medicul vi le poate prescrie şi care încetinesc rata pierderii de os şi ajută la prevenirea fracturilor. În plus, există modificări importante de alimentaţie şi stil de viaţă pe care le puteţi adopta şi care ajută la reducerea riscului de fractură", a mai precizat profesorul Codreanu.

Potrivit medicului, există foarte multe tratamente eficiente, dar pentru prevenirea ostoporozei stilul de viaţă ocupă un loc important. Astfel, este obligatoriu consumul zilnic a 800-1000 unităţi de vitamina D şi a 500 de miligrame de calciu.

"Suplimentele de calciu şi vitamina D sunt de asemenea prescrise în mod uzual, pentru a asigura aportul adecvat şi pentru a asigura eficacitatea maximă a terapiei medicamentoase. Aportul suficient de calciu, vitamina D şi proteine nu numai că ajută la prevenirea osteoporozei, ci este important în menţinerea densităţii minerale osoase şi funcţiei musculare la pacienţii diagnosticaţi cu osteoporoză. Suplimentele de calciu şi vitamina D sunt importante în special la persoanele cu risc mare de fractură", a adăugat medicul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici