Timiş: Peste patru sute de localnici din oraşul Gătaia, evacuaţi în urma inundaţiilor - GALERIE FOTO

Peste patru sute de localnici din oraşul Gătaia, judeţul Timiş, au fost evacuaţi, până joi seară, din locuinţe, în urma inundaţiilor, în unele zone din Gătaia şi Şemlacul Mic nivelul apei atingând chiar şi un metru şi jumătate.

904 afișări
Imaginea articolului Timiş: Peste patru sute de localnici din oraşul Gătaia, evacuaţi în urma inundaţiilor - GALERIE FOTO

Timiş: Peste patru sute de localnici din oraşul Gătaia, evacuaţi în urma inundaţiilor - GALERIE FOTO (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Banat” din judeţul Timiş, oraşul Gătaia şi localitatea Şemlacu Mic sunt grav afectate de inundaţii, în unele zone apa venită de pe câmp în urma ploilor abundente, dar şi provenită din revărsarea Fizeşului, un afluent al râului Bârzava care trece prin Gătaia, depăşind un metru şi jumătate.

Conform sursei citate, până joi seară 465 de persoane au fost evacuate din 150 de locuinţe inundate, fiind transportate la Căminul Cultural şi la liceul din oraş. De asemenea, 150 de animale din curţile oamenilor au fost evacuate.

Totodată, o casă din Gătaia s-a prăbuşit, fiind complet distrusă de ape.

”Pe o suprafaţă de aproximativ patru kilometri, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. În paralel, pompierii şi jandarmii acţionează pentru protejarea cu saci de nisip a locuinţelor neafectate. Poliţiştii de frontieră asigură paza imobilelor evacuate, iar poliţiştii de la secţiile din zonă asigură ordinea publică. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Gătaia acţionează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetăţenilor, o volă şi un buldoexcavator”, se arată în comunicat.

Localitatea Şemlacul Mic a fost evacuată, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei şi prăbuşirea unei case. Nu au fost înregistrate victime, însă, în pofida pericolului, există persoane vârstnice care refuză să îşi părăsească locuinţele.

Şi comuna Jamu Mare, cu satele aparţinătoare Ferendia, Lăţunaşi şi Clopodia, este afectată de inundaţii, pompierii militari şi jandarmii acţionând pentru evacuarea apei din gospodării. În această zonă nu a fost necesară evacuarea populaţiei.

În localitatea Gherman, pârâul Semiţa a ieşit din albie, inundând 15 gospodării.

În judeţul Timiş, în zonele afectate de inundaţii acţionează 89 pompieri profesionişti cu 32 utilaje de intervenţie: autospeciale, bărci de salvare, motopompe şi electropompe, 45 jandarmi, 23 poliţişti de frontieră, patru echipaje de Poliţie Rutieră şi poliţişti din zonele afectate, sprijiniţi de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor afectate.

În zonele afectate de inundaţii din Timiş a ajuns, joi după-amiază, şi ministrul Apărării, Mircea Duşă, care a survolat zona cu un elicopter al MAI.

Judeţul Timiş se află joi, sub cod roşu de inundaţii, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici