Tismăneanu, la 20 de ani de la mineriadă: Iliescu n-a respectat dreptul la viaţă al alegătorilor săi

Politologul Vladimir Tismăneanu a spus, luni, în timpul unei dezbateri organizate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la mineriada din 1990, că fostul preşedinte Ion Iliescu nu a respectat dreptul la viaţă al alegătorilor săi, cerând ca acesta să fie pedepsit pentru chemarea minerilor în Capitală.

108 afişări
Imaginea articolului Tismăneanu, la 20 de ani de la mineriadă: Iliescu n-a respectat dreptul la viaţă al alegătorilor săi

Tismăneanu, la 20 de ani de la mineriadă: Iliescu n-a respectat dreptul la viaţă al alegătorilor săi (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Ion Iliescu trebuie să răspundă pentru faptele sale, pentrufaptul că nu a respectat dreptul la viaţă al cetăţenilor care l-auales", a arătat Vladimir Tismăneanu, preşedintele Consiliuluiştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismuluişi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), la dezbaterea cu tema"Mineriade 1990: violenţă stradală şi rezistenţă civică".

În opinia lui Tismăneanu, "tot ce s-a petrecut în ultimele douădecenii este manifestarea esenţei faptelor din perioada 20decembrie 1989 şi jumătatea anilor 1990".

Acesta a mai arătat că regimul de atunci, condus de Ion Iliescu,"nu a respectat dreptul la viaţă, aşa cum era normal", iar înconflictul şi violenţele petrecute în Capitală "au fost minerifictivi şi securişti reali".

În continuare a luat cuvântul fostul ministru al Educaţiei din1990, Mihai Şora, care le-a relatat participanţilor la dezbateremomentele la care a asistat în iunie 1990, în timpulmineriadei.

Şora a povestit cum în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990 au venitla el mai mulţi studenţi de la Arhitectură care l-au anunţat desprece se întâmpla în Piaţa Universităţii. El a precizat că i-a cerutatunci mistrului de Interne să-i pună liberi pe studenţii reţinuţi,fapt care s-a şi petrecut.

Referitor la manifestaţiile din iunie 1990, Şora a arătat că, înopinia sa, că acestea erau "o mascaradă", în sensul că "erauaşa-zişi atacanţi care veneau dinspre Academie, iar de cealalatăparte, forţele de ordine".

"Atacanţii atacau, forţele coborau din camioane şi îiîndepartau, şi tot aşa", a mai spus Şora, precizând cămanifestaţiile nu erau atât de violente încât să fie nevoie deintervenţia forţelor de ordine. Întrebat dacă în opinia sa eranecesar un moment precum mineriada, acesta a răspuns: "În modevident nu era nevoie de aşa ceva".

Jurnalista Rodica Culcer, prezentă la dezbaterea organizată deIICCMER, a condamnat "ce a făcut presa atunci", referindu-se la oserie de articole din presa locală publicate după începereamineriadei din iunie 1990. În opinia sa, modul de relatare a unorjurnalişti de la acea vreme despre acest eveniment "a fost criminalşi odios".

La rândul său, jurnalistul Dan Tapalagă a arătat că, în opiniasa, "mineriada din presă începută în urmă cu 20 de ani nu s-aîncheiat, ea continuă aproape la fel de violent după 20 de ani,dacă nu chiar mai violent".

La dezbaterea organizată de IICCMER, moderată de RobertTurcescu, au mai luat parte reprezentanţi ai Asociaţiei 21Decembrie 1989, Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, precum şifostul procuror militar Dan Voinea, cel care a instrumentatdosarele mineriadelor.

Evenimentele din iunie 1990 au început când forţele deordine au primit ordin să elibereze Piaţa Universităţii, unde, timpde o lună şi jumătate, s-au strâns mii de manifestanţi careprotestau faţă de politica dusă de puterea instalată după revoluţiadin decembrie 1989.

Astfel, ordinul dat în seara de 12 iunie 1990 a fost pus înaplicare în 13 iunie, fiind arestate 262 de persoane aflate în zonade protest. În piaţă au fost aduşi, în locul demonstranţilor,muncitorii de la IMGB, care strigau lozinci ca "Noi muncim, nugândim!". Arestaţii au fost duşi la unitatea militară UM 0575 dinMăgurele.

Ulterior, auzind despre arestarea manifestanţilor, protestatariicare nu se aflau în dimineaţa de 13 iunie 1990 în PiaţaUniversităţii au mers în faţa sediului Ministerului de Interne,clădire în care se aflau atunci şi birourile Serviciului Român deInformaţii, cerând eliberarea reţinuţilor. Din acel moment s-a datordin să se tragă focuri de avertisment, astfel că, în seara de 13iunie 1990, în urma ricoşeurilor unor gloanţe, au fost ucişiValentin Mocanu, Mariana Mitriţă, Gheorghe Duncan şi DragoşDrumea.

În seara de 13 iunie 1990, grupuri numeroase de mineri din ValeaJiului au venit în Bucureşti, pentru a "restabili ordinea înCapitală", după ce în acea zi fuseseră incendiate şi devastatesediile Poliţiei, Ministerului de Interne şi TeleviziuniiRomâne.

În următoarele două zile, grupurile de mineri, înarmate curăngi, topoare şi bâte, au devastat, la rândul lor, sediile unorpartide ale opoziţiei, Facultăţii de Arhitectură, precum şi altelocuri aflate în apropierea Pieţii Universităţii, decretată decătre studenţi "kilometrul zero al democraţiei".

Aceste evenimente au fost cercetate în mai multe cauze penale,însă pentru instrumentare defectoasă a dosarelor mineriadelor,procurorul militar Dan Voinea a fost cercetat diciplinar deConsiliul Superior al Magistraturii. Ancheta privind mineriada diniunie 1990 includea acuzaţii precum subminarea puterii de stat şi aeconomiei naţionale, lipsire de libertate în mod ilegal şi crimecontra umanităţii.

În cazul mineriadei din iunie 1990 au fost audiaţi mai mulţifoşti oficiali, printre care fostul ministru de Interne MihaiChiţac, fostul şef al Poliţiei Corneliu Diamandescu, fostulsecretar de stat în ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostulconsilier pe probleme de apărare şi fost şef al Statului MajorGeneral din Ministerul Apărării Naţionale Vasile Ionel, dar şiMiron Cozma, fostul premier Petre Roman şi fostul şef alServiciului de Protecţie şi Pază, generalul Dumitru Iliescu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici