Toader vorbeşte despre revocarea lui Lazăr, refuzată de Iohannis: Cel mai probabil, facem apel la Curtea Constituţională/ Fost judecător CCR: Este periculos ce face preşedintele

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni seară, că „cel mai probabil” va fi sesizată CCR după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu îl va revoca pe procurorul general, Augustin Lazăr, Toader subliniind că „astfel de abuzuri” nu pot continua”.

6321 afișări
Imaginea articolului Toader vorbeşte despre revocarea lui Lazăr, refuzată de Iohannis: Cel mai probabil, facem apel la Curtea Constituţională/ Fost judecător CCR: Este periculos ce face preşedintele

Toader, despre revocarea lui Lazăr: Cel mai probabil, facem apel la CCR. Abuzurile nu pot continua

„După mine important este că suntem în situaţia de a cunoaşte adevărul. Eu nu cred că cineva se mai îndoieşte de faptul că trebuie luate măsuri radicale. Ştiu că preşedintele se declară mulţumit de procurorul general. Niciunul dintre noi nu ştie căror fapte se datorează mulţumirea preşedintelui. Eu cred că în cazul lui Lazăr motivele revocării sunt mai puternice decât în cazul lui Kovesi. Am făcut apel la preşedinte să recitească decizia CCR. Eu cred că în măsura în care se va decide, vom sesiza CCR din nou, pentru că astfel de abuzuri nu pot fi lăsate să continue. Cel mai probabil vom face apel din nou la decizia Curţii Constituţionale, care o să ne spună, sper eu, cred eu, aceeaşi dezlegare, soluţie. Ba dimpotrivă o să ne spună: Cum de nu aţi înţeles că am dat deja o decizie referitoare la Kovesi”, a declarat ministrul Justiţiei, la Antena 3.

Tudorel Toader a mai spus că decizia privind sesizarea CCR vine deoarece „nu putem sta după preşedinte să vedem dacă a avut timp să citească, să înţeleagă, pentru că până la urmă statul de drept nu este la mâna cuiva”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, spunând că ministrul Tudorel Toader nu a avut o treabă mai bună de făcut şi a trimis din nou aceleaşi documente prin care cere revocarea.

Greblă, despre refuzul lui Iohannis de revocare a procurorului general: Este periculos ceea ce face

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a declarat, luni, cu privire la refuzul lui Klaus Iohannis de a îl revoca pe Augustin Lazăr, că este periculos ceea ce face şeful statului pentru că asta înseamnă că „procurorul general se uită la preşedintele României ca la adevăratul ocrotitor al lui”.

„Avem o decizie a CCR care arată care sunt limitele în care acţionează ministrul Justiţiei şi limitele în care acţionează preşedintele României. Solicitarea de revocare pe care ministrul Justiţiei a adresat-o preşedintelui României în ceea ce îl priveşte pe procurorul general al Românie trebuia soluţionată imediat, în sensul în care preşedintele este obligat, aşa cum ne spune şi decizia CCR, să îl revoce din funcţie, pentru a asigura buna funcţionare a statului”, a afirmat Ton Greblă, luni seară la România Tv.

Acesta a adăugat că modul de acţiune al preşedintelui Iohannis este unul periculos, deoarece este încâlcată o prevedere constituţională, cea care spune că procurorul general se află sunt autoritatea ministrului Justiţiei, nu a şefului statului.

„Pentru că înseamnă că înfrângem prevederea constituţională care ne spune că procurorul general se află sub autoritatea ministrului Justiţiei. Ori dacă autoritatea ministrului Justiţiei nu mai funcţionează în asemenea situaţii, înseamnă că procurorul general se uită la preşedintele României ca la adevăratul ocrotitor al lui şi la cel sub autoritatea căruia se află. Deci este periculos ceea ce face, este periculos pentru buna funcţionare a instituţiilor statului în viitor”, a conchis secretarul general al Guvernului.

Secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu a anunţat că partidul ia considerare depunerea unei plângeri penale împotriva lui Klaus Iohannis pentru refuzul revocării procurorului general Augustin Lazăr, precizând că preşedintele a comis un act de trafic de influenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici