Tokes: Clanul Kiss - Lakatos - Biro vrea să vândă imobilul "Ady Endre" cu 250.000 de euro

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes, susţine că a aflat "din surse neoficiale" că mai mulţi reprezentanţi ai UDMR Bihor, pe care i-a numit "clanul Kiss - Lakatos - Biro", încearcă să vândă imobilul destinat Centrului Cultural "Ady Endre" din Oradea, care a fost construit cu bani de la Guvernul ungar.

304 afișări
Imaginea articolului Tokes: Clanul Kiss - Lakatos - Biro vrea să vândă imobilul "Ady Endre" cu 250.000 de euro

Tokes: Clanul Kiss - Lakatos - Biro vrea să vândă imobilul "Ady Endre" cu 250.000 de euro (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Centrul Cultural «Ady Endre» a fost furat de Fundaţia Mecena, de acea nomenclatură UDMR-istă din Bihor care suge la două ţâţe, care trage foloase şi de la statul român, şi de la statul ungar, fără scrupule, şi care se prezintă ca şi cetăţeni loiali ai României, dar în acelaşi timp cântă cu patos şi «Deşteaptă-te, maghiare!»", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El s-a referit apoi la preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, la fostul preşedinte al UDMR Bihor Lakatos Peter (fost deputat, din 2011 consilier la Curtea de Conturi a României) şi la Rozalia Biro, viceprimar în Oradea, vicepreşedinte al UDMR Bihor şi preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR.

"Cazul imobilului Centrului Cultural «Ady Endre» este un caz foarte curios. Am aflat din surse neoficiale că clanul Kiss - Lakatos - Biro vrea să vândă imobilul poreclit «Ady Endre» şi preţul ar fi de 250.000 de euro, contravaloarea a 75 de milioane de forinţi. Remarcaţi ce diferenţă este între 75 de milioane de forinţi şi 320 de milioane de forinţi, pe care statul ungar i-a dat în 2002 pentru construirea imobilului", a spus Tokes.

El a susţinut că încercarea liderilor UDMR Bihor de a vinde imobilul Centrului Cultural "Ady Endre" a fost făcută printr-un intermediar din Ungaria, omul de afaceri Foro Tamas, care "trebuia să găsească un investitor dispus să achite suma de 250.000 de euro".

Preşedintele CNMT a explicat că, în 2002, Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, unde el era episcop, a câştigat un proiect lansat de autorităţile de la Budapesta pentru maghiarimea din afara Ungariei, dar, în loc să fie alocaţi conform proiectului, pentru construirea unui centru cultural în satul natal al poetului Ady Endre din judeţul Satu Mare, banii au fost atribuiţi fraudulos de "post-comuniştii din Ungaria" unei organizaţii neguvernamentale din Oradea, Fundaţia Mecena, controlată de liderii UDMR Bihor, care au folosit o parte din sumă în alte scopuri.

Declaraţiile lui Tokes reiau, de altfel, afirmaţii pe care el le făcea şi în noiembrie anul trecut, când susţinea că reprezentanţii UDMR Bihor ar fi cercetaţi de autorităţile de la Budapesta pentru fraudarea fondurilor oferite pentru Centrul Cultural "Ady Endre".

Întrebat în ce stadiu se află ancheta autorităţilor de la Budapesta în acest caz, preşedintele CNMT a afirmat, marţi, că nu cunoaşte detalii.

În replică, fostul deputat Lakatos Peter a afirmat că nu mai face parte din Curatoriul Fundaţiei Mecena.

"Habar nu am despre ce vorbeşte domnul Tokes. A fost beat, întreb? Eu din toamna trecută nu mai fac parte din Curatoriul Fundaţiei Mecena", a spus fostul deputat şi fost preşedinte al UDMR Bihor Lakatos Peter.

Preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi viceprimarul din Oradea Rozalia Biro nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii acestei ştiri.

În noiembrie 2011, Tokes susţinea că autorităţile ungare investighează "delapidarea" banilor publici ai cetăţenilor ungari de către foştii guvernanţi de la Budapesta împreună cu lideri ai UDMR Bihor, afirmând că aceştia din urmă "nu din inimă, ci din buzunar iubesc comunitatea maghiară".

Atunci, vicepreşedintele PE prezenta un material în care descria felul în care liderii UDMR Bihor ar fi delapidat suma de 320 de milioane de forinţi primită de la Budapesta.

Tokes menţiona că în 2002, când el era episcop, Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului a câştigat un proiect lansat de autorităţile de la Budapesta pentru maghiarii din afara Ungariei. "În vara anului 2002, moştenitorii comuniştilor, reinstalaţi la putere în Ungaria, au privat în baza unei decizii politice satul natal al marelui nostru poet Ady Endre din judeţul Satu Mare, comuna Mecenţiu, satul Ady Endre, de o valoroasă investiţie care ar fi creat locuri de muncă. Centrul Cultural care trebuia construit acolo cu finanţare în baza unui proiect câştigat prin Programul Szechenyi al Guvernului Ungariei a fost luat Episcopiei Reformate şi locuitorilor din Ady Endre", spunea Tokes Laszlo.

El arăta că, în timp ce Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Cariului câştiga proiectul, Szabo Vilmos, secretar de stat în Guvernul Medgyessi, a semnat un contract de finanţare cu Fundaţia Mecena din Oradea - al cărei preşedintele era atunci fostul deputat UDMR Lakatos Peter - "pentru realizarea la Oradea a unui obiectiv cultural care nu avea nici locaţie, nici proiect de fezabilitate, nici documentaţie de proiect".

Vicepreşedintele PE afirma că "obiectivul cultural din Oradea, realizat prin furt, este acum ruşinea comunităţii locale, deoarece sub numele de Centrul Cultural «Ady Endre» funcţionează de fapt o sală de banchet, iar alături, pe un teren din vecinătatea ştrandului municipal, obţinut în concesiune pe 49 de ani de la Consiliul Local Oradea, domneşte scheletul unui hotel a cărui construcţie a fost abandonată".

"Misterul care trebuie dezlegat în acest caz este pe ce au cheltuit capii UDMR Bihor, printre care Kiss Alexandru, pe atunci preşedintele Consiliului Judeţean Bihor (în prezent vicepreşedinte al CJ şi liderul UDMR Bihor - n.r.), viceprimarul (din Oradea - n.r.) Biro Rozalia şi Szabo Odon, directorul Fundaţiei Mecena (preşedintele executiv al UDMR Bihor - n.r.), frumoasa sumă de 320 de milioane de forinţi", declara Tokes.

Tokes spunea că, în ianuarie 2011, autorităţile ungare au început să investigheze "delapidarea" banilor publici ai cetăţenilor ungari de către foştii guvernanţi de la Budapesta împreună cu liderii UDMR Bihor.

El punea la dispoziţia presei un document tradus în limba română şi intitulat "Afirmaţii aspre privind eşuarea investiţiei pentru baie termală şi loc de pelerinaj literar din localitatea Ady Endre", despre care afirma că a fost întocmit de către jurişti din ministerele Administraţiei şi Justiţiei de la Budapesta şi care ar fi stat la originea investigaţiei.

Referitor la liderii UDMR Bihor, vicepreşedintele PE prezenta un tabel care indica funcţiile şi implicarea fiecăruia în controlul a două organizaţii neguvernamentale prin care primesc fonduri publice din Ungaria pentru care nu au prezentat modul de cheltuire, dar şi în diverse organe de presă în limba maghiară din Bihor.

Conform celor prezentate de Tokes, Alexandru Kiss, fost preşedinte şi în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, este preşedintele Fundaţiei Mecena, fiind totodată membru în Consiliul Director al Fundaţiei Partium. De asemenea, Biro Rozalia, de 11 ani viceprimar al Oradiei, este preşedintele Fundaţiei Partium şi membru în Consiliul Director al Fundaţiei Mecena, ambii lideri fiind coproprietari ai Radio Partium şi obţinând anual finanţări de peste 400.000 de lei de la CJ Bihor pentru finanţarea altor publicaţii, precum revista culturală Varad, săptămânalul de informaţii Biharorszag şi săptămânalul politic Erdely Riport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici