Tokes: Secuimea este locomotiva maghiarilor din Transilvania

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, a declarat că, potrivit programului PCM, Secuimea are rolul "unei locomotive" în Transilvania în privinţa dobândirii drepturilor comunităţii maghiare.

20 afișări
Imaginea articolului Tokes: Secuimea este locomotiva maghiarilor din Transilvania

Tokes: Secuimea este locomotiva maghiarilor din Transilvania

Laszlo Tokes, care a participat, joi seară, la Sfântu Gheorghe, la lansarea campaniei candidaţilor Partidului Civic Maghiar pentru Primăria Sfântu Gheorghe şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Covasna, respectiv Csinta Samu şi Kovacs Istvan, a spus că Secuimea, în contextul întregii Transilvanii, are un rol crucial în privinţa dobândirii drepturilor comunităţii maghiare.

Potrivit preşedintelui CNMT, în istoria Transilvaniei, cei din afara Secuimii au putut conta întotdeauna pe sprijinul şi ajutorul secuilor.

"Şi de data aceasta considerăm că Secuimea, în contextul întregii Transilvanii, are un rol crucial în privinţa dobândirii drepturilor comunităţii maghiare, în lupta noastră pentru emanciparea naţională în România. Secuimea este un fel de ţară mamă internă vis-a-vis de ţara mamă externă, care este Ungaria", a subliniat Tokes.

"Potrivit programului Partidului Civic Maghiar, Secuimea are rolul de locomotivă în contextul Transilvaniei, este clar că puterea majoritară şi tradiţională, moralitatea istorică şi rolul istoric pe care le-a avut Secuimea o face să fie predestinată şi de data aceasta să se afle în fruntea revendicărilor comunităţii maghiare", a afirmat Tokes.

Potrivit acestuia, este nevoie de o unitate, deoarece maghiarii din afara Secuimii au nevoie de secui şi invers, acum politica "naţionalismului majoritar" divizându-i.

"Dacă ne unim forţele, avem şansa să ne dobândim drepturile depline, printre care cea mai importantă ar fi dobândirea autonomiei la trei nivele, conform nu numai programului PCM, dar şi al programului UDMR. În cazul programului UDMR, autonomia a rămas doar pe hârtie, dar alternativa UDMR trece la fapte şi nu uită de autonomie", a declarat Tokes Laszlo.

De asemenea, preşedintele CNMT şi-a exprimat convingerea că România, ajungând în Europa, nu ar trebui să "exporte" naţionalismul şi adversităţile interetnice, ci mai bine ar fi să se implementeze şi în România spiritul european, spiritul toleranţei şi al convieţuirii paşnice, care, de altfel, în opinia lui Tokes, este o valoare originală transilvăneană.

"Sperăm ca valorile şi standardele europene să ajungă la împlinire şi în ţara noastră, în aşa fel încât să devenim într-adevăr o ţară europeană în sensul cel mai adânc al cuvântului", a mai spus europarlamentarul Tokes Laszlo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici