Toţi turiştii blocaţi la Bâlea Lac au fost coborâţi cu elicopterul la Cârţişoara - FOTO

Operaţiunea de coborâre a turiştilor blocaţi, marţi după-amiază, la Bâlea Lac, după ce telecabina s-a defectat, s-a încheiat miercuri la prânz, aceştia fiind duşi cu elicopterul în zona localităţii Cârţişoara, unde vor fi evaluaţi de către medicii SMURD prezenţi la faţa locului.

4788 afișări
Imaginea articolului Toţi turiştii blocaţi la Bâlea Lac au fost coborâţi cu elicopterul la Cârţişoara - FOTO

Toţi turiştii blocaţi la Bâlea Lac au fost coborâţi cu elicopterul la Cârţişoara

UPDATE: Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, 68 de persoane au fost coborâte cu elicopterul în zona localităţii Cârţişoara, după ce au rămas blocate, marţi după-amiază, la Bâleac Lac, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Turiştii vor fi evaluaţi de către medicii SMURD prezenţi la faţa locului, dar majoritatea nu acuză afecţiuni medicale.

Conform surselor citate, turiştilor le este însă frig, în zonă fiind în jur de minus 13 grade Celsius.Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, în şedinţa de miercuri dimineaţă, de la Prefectura Sibiu, a fost luată decizia ca persoanele care se mai află blocate pe munte, în zona Bâlea, să fie evacuate cu două elicoptere, unul de la Bucureşti şi altul de la Cluj, până în zona localităţii Cârţişoara, în acest sens fiind solicitat sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În localitatea Cârţişoara, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Cpt. Dumitru Croitoru" al judeţului Sibiu a montat un cort încălzit, iar echipaje SMURD sunt dispuse în aceeaşi zonă pentru a evalua starea medicală a persoanelor, iar la nevoie pentru a asigura transportul acestora la spital.

Managerul firmei care administrează telecabina de la Bâlea, Leo Klingeis, a declarat, miercuri, corespondetului MEDIAFAX că încă se lucrează pentru remedierea defecţiunii apărute la telecabină.

”Echipa de intervenţie lucrează în continuare. Muncitorii nu au putut preciza când se va finaliza intervenţia şi dacă înlocuirea piesei va fi sau nu suficientă. Se fac în continuare verificări”, a declarat Leo Klingeis.

Potrivit acestuia, unii turişti au coborât cu snowmobilul, în noaptea de marţi spre miercuri, întrucât urmau să ajungă la aeroport, iar alţii au pornit, miercuri dimineaţă, de la Bâlea Lac spre Bâlea Cascadă.

La rândul său, şeful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a precizat că este vorba despre patru turişti israelieni care s-au deplasat la aeroport, în noaptea de marţi spre miercuri, fără a fi informat cu privire la câţi turişti au plecat miercuri dimineaţă de la Bâlea Lac.

Turiştii rămaşi la Bâlea Lac în noaptea de marţi spre miercuri au primit cazare gratuită şi o masă caldă la cabanele din zonă. Printre cei 72 de turişti blocaţi pe munte sunt şi 34 de copii din Craiova.

Telecabina de la Bâlea s-a defectat, marţi după-amiază, iar 70 de turişti care au urcat, marţi, la Bâlea Lac nu au mai putut coborî, fiind cazaţi la cabanele din zonă.

În această perioadă a anului, telecabina este singura modalitate de a ajunge la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, Transfăgărăşanul fiind închis şi blocat de zăpadă.

La Bâlea Lac zăpada măsoară aproape un metru, iar meteorologii anunţă temperaturi minime care, în timpul nopţii, pot coborî până la minus 22 de grade Celsius, iar maximele zilei nu vor urca la mai mult de minus 11 grade Celsius.  

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici