Trafic blocat în Zalău şi circulaţie îngreunată în Harghita şi Bistriţa - Năsăud, din cauza vremii

Circulaţia rutieră şi pietonală a fost blocată, miercuri, în Zalău, la primele ore ale dimineţii, din cauza zăpezii care a căzut în cursul nopţii şi a îngheţat, din această cauză înregistrându-se mai multe tamponări şi autovehicule derapate în şanţuri.

4 afișări
Imaginea articolului Trafic blocat în Zalău şi circulaţie îngreunată în Harghita şi Bistriţa - Năsăud, din cauza vremii

Trafic blocat în Zalău şi circulaţie îngreunată în Harghita, din cauza vremii

Viorel Făgărăşan, directorul Direcţiei Generale de Administrare a Domeniului Public Zalău, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că echipajele de deszăpezire acţionează încă de la ora 3 dimineaţa, dar că au fost învinse de cantitatea mare de ninsoare căzută, nereuşind la această oră să elibereze nici măcar intrările în municipiu.

Potrivit acestuia, zona cu cele mai multe probleme este zona Ortelec, la intrarea în municipiu fiind circa şase kilometri de carosabil îngheţat. În acelaşi timp, intrarea în Zalău dinspre Meseş este practicabilă doar pe culmea muntelui, unde carosabilul a fost deszăpezit de echipele Secţiei de Drumuri Naţionale Zalău.

Până la această oră, au fost înregistrate numeroase tamponări şi cazuri de autovehicule care au derapat în şanţuri.

 Circulaţia de desfăşoară cu dificultate pe DN 12 A - Miercurea Ciuc - Comăneşti, pe DN 13 A - Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, DN 13 B Gheorgheni - Praid şi pe DN 15 între Topliţa şi Borsec, în judeţul Harghita, din cauza ninsorilor abundente şi viscolului.

"Ninge viscolit la Căpâlniţa, Vlăhiţa şi pe vârful Harghita (DN 13 A), pe vârful Frumoasa (DN 12 A) şi pe vârful Creanga ( DN 15). La Bucin o să trimitem o freză să lărgească culoarul destinat traficului pe DN 13 B, dar marea problemă este că nu mai avem unde să depozităm zăpada scoasă de pe drum, marginea acestuia fiind bordată de nămeţi înalţi de aproape un metru" a declarat, miercuri, şeful Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita, Cătălin Romanescu.

Carosabilul este acoperit cu 2 centimetri de zăpadă şi, pe tronsoanele înalte, cu gheaţă. Potrivit sursei citate, nu doar ninsoarea dă de furcă drumarilor şi şoferilor aflaţi în trafic, ci şi viscolul care readuce pe drum zăpada abia îndepărtată.

"Se acţionează continuu, utilajele de deszăpezire parcurg zilnic circa 500 de kilometri fiecare, drumarii fac eforturi supraomeneşti, unii dintre ei sunt extenuaţi pentru că nu are cine să-i înlocuiască, dar în urma lor, vântul readuce zăpada pe carosabil" a adăugat şeful SDN Harghita.

În Harghita ninge de 48 de ore, cu intermitenţe în zonele mai joase şi fără întrerupere pe creste.

În Bistriţa-Năsăud circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă pe DN 17, DN 17C şi DN 17 D, deoarece toată noaptea de marţi spre miercuri a nins şi, pe alocuri, vântul a viscolit zăpada.

Potrivit Secţiei Bistriţa a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, drumarii au acţionat cu toate cele peste 20 de utilaje din dotare şi au aruncat pe şosea aproape 300 de tone de antiderapant.

Cel mai greu se circulă pe DN 17 în Pasul Tihuţa, unde la peste 1100 de metri altitudine, vântul bate cu peste 60 de kilometri la oră, iar vizibilitatea este foarte redusă în special între kilometri 111 şi 114. În zonă s-au aruncat pe şosea 190 de tone de antiderapant. Stratul de zăpadă măsoară 25 de centimetri, iar mercurul a arătat minus 6,5 grade Celsius.

Pe DN 17 C, circulaţia este îngreunată la Dealul Ştefăniţei, la graniţa cu judeţul Maramureş. Drumarii au intervenit cu maşini de curăţare şi au aruncat pe carosabil 30 de tone de antiderapant.

Pe DN 17 D, drumul care leagă oraşul Năsăud de localitatea Rodna, s-au aruncat în total 70 de tone de antiderapat. În zonă, respectiv în satul Anieş, este cel mai consistent strat de zăpadă, de 35 de centimetri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici