TRAGEDIA din Colectiv - Spitalul Militar: Toţi cei nouă pacienţi sunt conştienţi. Doi sunt încă la Terapie Intensivă

Toţi cei nouă pacienţi care mai sunt internaţi la Spitalul Militar din Bucureşti sunt conştienţi, doi fiind încă la Terapie Intensivă, iar în cazul a cinci au fost făcute grefe de piele, au anunţat, duminică, reprezentanţii unităţii medicale.

1216 afișări
Imaginea articolului TRAGEDIA din Colectiv - Spitalul Militar: Toţi cei nouă pacienţi sunt conştienţi. Doi sunt încă la Terapie Intensivă

Spitalul Militar: Toţi cei nouă pacienţi sunt conştienţi, doi sunt încă la Terapie Intensivă (Imagine: Andreea Tanase/Mediafax Foto)

Managerul Spitalului Militar, Florentina Radu Ioniţă, a spus că în acest moment în unitatea sanitară mai sunt internaţi nouă pacienţi.

"Doi pacienţi sunt încă în Terapie Intensivă, în acest moment sunt în blocul operator al Secţiei de chirurgie plastică şi după ce vor fi pansaţi şi evaluaţi se va decide dacă este cazul, şi bănuim că este cazul, să poată fi transferaţi în Secţia de chirurgie plastică şi arsuri. Ceilalţi şapte pacienţi, încă de ieri, deci ieri Secţia de chirurgie plastică avea şapte pacienţi stabili, cea mai mare parte cu grefe efectuate, s-a intervenit, s-au reefectuat pansamente asupra tuturor. Aşa cum v-am spus, aceşti doi pacienţi care au rămas în Terapie Intensivă acum sunt evaluaţi şi noi dorim să fie transferaţi, şi considerăm că starea lor generală este staţionară, şi pot fi transferaţi în Secţia chirurgie plastică şi arsuri", a spus ea.

Managerul a amintit că mai mult de jumătate dintre pacienţii internaţi au o stare gravă, dar nu care să le pună viaţa în pericol în acest moment, însă evoluţia poate fi imprevizibilă de la oră la oră, astfel că sunt atent monitorizaţi.

Despre pacienţii care au fost transferaţi în străinătate de la Spitalul Militar, ea a spus că sâmbătă o pacientă a fost transferată la Spitalul AKH din Viena, iar din câte ştie până acum transportul s-a desfăşurat în condiţii bune, fiind preluată de acel spital.

"Având în vedere că era o pacientă cu o stare destul de gravă, la care plămânii erau intens afectaţi, faptul că este într-un centru atât de mare cum este spitalul AKH din Viena este un lucru benefic pentru că în cazul în care apar complicaţii pulmonare au un sector foarte bine dezvoltat şi pentru chirurgia toracică şi pulmonară", a explicat Florentina Radu Ioniţă.

Referitor la ceilalţi pacienţi, care au fost transferaţi în Rotterdam, ea a spus că pacientul în starea cea mai gravă era studentul de la Politehnică, al cărui transport a fost asistat şi de un medic de la Terapie Intensivă de la Spitalul Militar.

"Din ce mi-a spus medicul, transportul a fost destul de dificil, a fost îndeaproape supravegheat pentru că avea nevoie de suport de noradrenalină, aceasta înseamnă suportul care să îi ţină tensiunea. Presiunea în aparatul de zbor, în Spartan - el este bine presurizat, dar la înălţimea la care zboară sunt jocuri mari de presiune şi asta înseamnă o cu totul şi cu totul altă provocare pentru medicul de terapie intensivă care trebuie să ţină pacientul în viaţă. Deci mi-a spus că zborul a fost destul de lung şi el a avut tot timpul emoţii. Iniţial, el era destinat să meargă într-un centru de mari arşi, aflat la 250 de kilometri de Rotterdam şi urma să fie preluat de un echipaj de paramedici, însă medicul nostru nu a fost de acord, în primul rând să fie deplasat la 250 de kilometri pentru că această distanţă i-ar fi pus viaţa în pericol şi în niciun caz să fie preluat de paramedici", a explicat ea.

Medicul a spus că, din acest motiv, avionul Spartan a aşteptat încă o jumătate de oră până a venit un echipaj medicalizat specific, format din medici de terapie intensivă şi de reanimare, care au preluat pacientul şi l-au lăsat în Rotterdam.

"Deci pacientul nostru cel mai grav, în acest moment, are o stare staţionară, adică nu s-a agravat, suntem în permanentă legătură cu ataşatul militar din Belgia şi Olanda, care ne informează asupra stării de sănătate", a afirmat ea.

Întrebată dacă vor exista şi alte tranferuri ale pacienţilor internaţi aici, ea a spus că, din punctul de vedere al medicilor, ceilalţi pacienţi sunt staţionari şi evoluţia lor este ţinută sub control.

Managerul Spitalului Militar a adăugat că există o situaţe specială, a unor pacienţi care nu vor să plece din spital, deşi familiile vor să fie transferaţi.

"Doi pacienţi care au fost întâi solicitaţi să fie transferaţi, pacienţii nu au dorit. Ulterior, alţi doi pacienţi şi aceiaşi doi pacienţi de ieri nu au dorit să plece din spital. Familia doreşte foarte mult să plece, motiv pentru care noi în fiecare zi am discutat aproximativ două ore atât cu familia, cât şi cu pacienţii pentru că am dori să se hotărască ce vor să facă. Din punctul nostru de vedere, ei sunt foarte bine manageriaţi aici, dar suntem de acord cu tot ceea ce hotărăşte familia, dar ideea este ca hotărârea familiei, atâta timp cât pacienţii sunt conştienţi, să fie de comun acord cu hotărârea pacientului", a spus ea.

Potrivit sursei citate, în acest moment, după ultimele discuţii, pacienţii nu doresc să plece.

Ea a spus că toţi cei 9 pacienţi din spital sunt conştienţi.

"La cinci dintre ei s-a făcut grefă de piele, s-a reintervenit la fiecare, pentru grefa de piele în săptămâna următoare se va evalua dacă este necesar să se intervină şi pe alte zone, pentru că întâi s-au excizat şi s-au grefat cele mai importante zone şi în funcţie de ce se va întâmpla când va fi reevaluată grefa de piele, adică probabil pe marţi sau miercuri vor fi grefate şi alte zone sau doar vor fi supravegheate acestea care sunt deja grefate. Bineînţeles că acum starea lor este puţin mai bună, în sensul în care având grefă de piele pierderile nu mai sunt atât de importante, lichidul acela preţios care se pierde din organism prin lipsa pielii, este stopată această pierdere pentru că s-a grefat cu piele proprie. Vor fi atent monitorizaţi şi suntem în consens cu ceea ce doreşte pacientul şi familia, intenţia este ca lor să le fie cât mai bine", a conchis ea.

Bilanţul incendiului produs în 30 octombrie în Clubul Colectiv din Bucureşti a ajuns la 44 de morţi, trei pacienţi decedând duminică, după ce alţi nouă şi-au pierdut viaţa sâmbătă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici